Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem lesz ellen-státusztörvény Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Németh Zsolt megnyugvással fogadta a szlovák kormány döntését, miszerint júniusig nem kíván a magyar kedvezménytörvénnyel a szlovák politikai nyilvánosság elé lépni, és üdvözölte a szlovák a kormány határozatát, mely szerint nem kívánnak ellen-státusztörvényt a parlament elé terjeszteni.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium politika államtitkára szerint mindez egybecseng a magyar kormány törekvésével - a törvény hatását, annak gyakorlati alkalmazása közben kell megvizsgálni. Németh szerint a szlovák kormány döntése alapján Magyarország Szlovákiával meg fog tudni állapodni a státustörvény alkalmazásáról.

A továbbiakban Németh emlékeztetett rá, hogy ma már a hét szomszédos ország közül hat állam esetében a státustörvény kapcsán pozitív magatartás tapasztalható. Említette, hogy Ukrajna és Jugoszlávia természetesnek tartja az anyaország segítségét a határain túl élő magyarokat illetően. Egyébként a szlovák státusztörvénynek is ez a célja, vagyis megegyezik a filozófiai tartalma a magyar státusztörvényével - fűzte hozzá.

A Szlovákiával tervezett megállapodás megkötését Németh Zsolt szerint az nehezíti, hogy ott is választási kampány van és széttöredezett, egységes fellépésre nem igazán képes a jelenlegi szlovák koalíció.

Németh felhívta a figyelmet arra is, hogy a kedvezménytörvénynek köszönhetően már most növekszik a határokon túl működő magyar iskolákba jelentkezők száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről