Újabb foglyok érkeztek Guantánamóba

Vágólapra másolva!
Újabb 34, Afganisztánban elfogott rabot szállítottak a kubai amerikai támaszpontra. Ezzel más 220 fogoly van a szigorúan őrzött táborban.
Vágólapra másolva!

Ez a második szállítmány azóta, hogy kibővítették a tábor befogadóképességét. Így most 320 főt képes befogadni a támaszpont. A foglyok között a Pentagon adatai szerint 50 szaúdi, 30 jemeni, 25 pakisztáni, 8 algériai, 3 brit található, de van köztük egyiptomi, ausztrál, francia, orosz, belga és svéd is.

A guantanamói tábor egyik tisztje arról számolt be a BBC-nek, hogy lassan haladnak a kihallgatások, miután néhány rab téves információkat ad. A tiszt azt is elmondta, hogy a legtöbben tálibnak vallják magukat. Kevesebb harcos ismeri be, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagja, és még többjük státuszát nem tudják megállapítani. Van, akit már négyszer is kihallgattak: mindannyiszor más nevet mondott, és eltérő információkat adott.

Több ország és nemzetközi emberi jogi szervezet bírálta a rabok fogva tartási körülményeit, de az Egyesült Államok elutasította a kritikákat, mondván, hogy jól bánnak a foglyokkal. George W. Bush amerikai elnök néhány napja úgy döntött, hogy a tálib őrizetesek esetében érvényesíti a harmadik genfi konvenciót. Mindazonáltal Washington továbbra sem tekinti hadifogolynak a tálibokat és az al-Kaida harcosait.

Korábban:

Az USA alkalmazza a tálibokra a Genfi Konvenciót