Vádat emeltek az amerikai tálib ellen

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is vádat emeltek az amerikai John Walker Lindh ellen, aki bin Laden terrorszervezetének fegyveres harcosaként esett fogságba Afganisztánban. A vádpontok között nem szerepel a hazaárulás, de Walker így is háromszoros életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Alexandriában kedden hivatalosan is vádat emeltek az illetékes esküdtszék előtt John Walker Lindh amerikai fiatalember ellen, aki az al-Kaida terrorszervezet fegyveres harcosaként esett fogságba Afganisztánban.

A vádemelés összesen tíz pontra terjed ki. Ezek közt szerepel az összeesküvés külföldön amerikaiak megölésére, tiltott ügyletek a tálib kormányzattal, az al-Kaidának tett szolgálatok, összeesküvés a táliboknak teendő szolgálatokra, illetve tiltott lőfegyver és robbanóeszközök birtoklása és használata erőszakos cselekmények elkövetése során. A vádpontok valamelyest kibővültek az első bírói meghallgatáshoz csatolt iratokban szereplő bűnlajstromhoz képest, de így sem került be a vádpontok közé a hazaárulás, ami alapján halálbüntetés is kiszabható lenne. Így most elvben (és az amerikai ítélkezési gyakorlat fényében nem is elképzelhetetlen módon) a bűnösség kimondása esetén "legfeljebb" háromszoros életfogytiglani, plusz hatszor tíz, valamint egyszer harminc évi szabadságvesztés róható ki.

A tizenévesként iszlám hitre tért John Walker Lindh évekkel ezelőtt azzal utazott Jemenbe, hogy arabul akar tanulni. Onnan sodródott a szélsőséges, fanatikus muszlim fegyveres csoportokba. Afganisztánban terrorista kiképzést is kapott. Az amerikai fogságban kérte, hogy borotválják le arcszőrzetét (ez ellentmond a szigorú muszlim előírásoknak), valamint újra használni kezdte apja (addig általa megtagadott) vezetéknevét, a Lindh-et. Ügyvédei a keddi vádemelési napon azt kérték, hogy védencüket helyezzék szabadlábra. A kérés elbírálását szerdára tűzték ki.

Korábban:

Ma áll bíróság elé az amerikai tálib

Könyvajánlat:

A terror napja - támadás Amerika ellen