Saron palesztin vezetőkkel találkozott

Vágólapra másolva!
Ariel Saron izraeli miniszterelnök - tavalyi beiktatása óta először - magas rangú palesztin vezetőkel találkozott szerdán, titokban - közölte a BBC. A tárgyalások eredményéről részletek nem derültek ki, de az izraeli rádió úgy értesült, hogy a megbeszélések a jövő héten folytatódnak. Elemzők szerint a találkozó a mérsékelt palesztin politikusok megnyerését szolgálta.
Vágólapra másolva!

Saron kormányfő szerdán titokban több órát tárgyalt Ahmed Korei palesztin parlamenti elnökkel, Mahmud Abbassal, akit Arafat nem hivatalos helyeteseként tartanak számon, és Kaled Salam gazdasági szakértővel. Elemzők szerint az izraeli miniszterelnök arról próbálta meggyőzni a mérsékeltnek tartott palesztin politikusokat, hogy gyakoroljanak nyomást Arafatra a terrorizmus elleni harc fokozása érdekében.

Korábban Saron többször hangoztatta, hogy addig nem tárgyal palesztin politikusokkal, míg a 2000 szeptemberében újrakezdődött intifáda be nem fejeződik. A kormányfő álláspontja a múlt héten azonban némileg módosult: Saron egy lapinterjúban közölte, hogy csak Arafattal nem hajlandó találkozni. A BBC kommentárja arra is emlékeztet: Koreit és Abbast Arafat lehetséges utódjaként tartják számon.

Az izraeli kormányhoz közel álló forrásból a BBC ugyanakkor úgy értesült, hogy a találkozó amerikai nyomásra jött létre, és különösebb eredmény nélkül ért véget.

Korábban:

Rakétatámadás a Gázai övezetben
(2002. február 2.)

Saron sajnálja, hogy korábban nem végzett Arafattal