Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Százezrek menekülnek a kongói vulkánkitörés elől

Vágólapra másolva!
A Kongói Demokratikus Köztársaság egyik városát láva öntötte el, miután kitört a közeli Nyiragongo-vulkán. A lávafolyam, és az ennek következtében kitört tüzek elől emberek ezrei menekültek a szomszédos Ruandába.
Vágólapra másolva!

Áldozatokról nem érkezett jelentés, de félő, hogy több embert foglyul ejtettek a gyorsan terjedő lángok, így feltételezhető, hogy sokan nem tudtak időben elmenekülni. Súlyosbította a tüzet, hogy sok otthonban több kanna kerozint tároltak.

A Goma városától 10 kilométerre lévő Nyiragongo-hegyből kilövellő láva elindult lefelé a vulkán oldalán, miközben óriási utat vágva a dzsungelben lerombolt 14 falut. A közeli városokban az éjszaka folyamán rengéseket lehetett érezni, ami valószínűleg annak a jele, hogy a Nyiragongó vulkán további kitöréseire lehet számítani.

Goma az országnak abban a részében van, amelyet lázadó csapatok irányítanak. A közelben állomásozó ENSZ csapatoknak is el kell hagyniuk állomáshelyüket. Félő, hogy ha folytatódik a kitörés, akkor közel 400 000 embert kell kiköltöztetni. A láva a helyi repülőteret is fenyegeti, ezért elrendelték, hogy az összes gép hagyja el a légibázist.

1977 januárjában közel 2000 ember halt meg kevesebb mint 30 perc alatt, amikor a vulkán kitört. A Nyiragongo azonban nem az egyetlen vulkán Kongó keleti részén.

Ajánlat:

A Kongói Demokratikus Köztársaság térképe

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről