Vágólapra másolva!
Fejenként öt-ötmillió lírát kapott ajándékba két volt balkáni utcalány Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöktől, aki hivatalában fogadta őket, akárcsak Don Oreste Benzit, az olaszországi prostitúcióellenes közdelem egyik élvonalbeli alakját.
Vágólapra másolva!

A pénteki olasz napilapok bő terjedelemben tudósítanak arról, hogy az olasz kormányfő az előző napon hivatalában fogadta Don Benzit. A pap önfeláldozó, szervezett munkával próbál segítséget nyújtani a külföldről behurcolt, testük áruba bocsátására kényszerített, rabszolgasorba taszított fiatal nőknek. A találkozóról sem a miniszterelnök, sem hivatala nem adott tájékoztatást, csak Don Benzi nyilatkozata alapján derült ki, miről is volt szó. Eszerint a lelkész megpróbálta meggyőzni a jobbközép kormánykoalíció vezetőjét: rendeletben nyilvánítsák bűncselekménynek, ha valaki igénybe veszi külföldi utcalányok szexuális szolgáltatásait. Don Benzi ugyanis e lányok mindegyikét rabszolgának tekinti, akiket bűnszervezetek hoztak be az országba, és azok teljes mértékben kizsákmányolják őket. Élő példaként a pap bemutatott a miniszterelnöknek két volt protituáltat, akit sikerült kiszabadítani a rabszolgaság csapdájából: egy albán kiskorút és egy bolgár huszonéves nőt.

Berlusconi állítólag meghatódott hányatott sorsukon, és mindegyiknek egyenkét öt-öt millió lírát ajádnékozott lezárt borítékban (az euró által felváltott régi olasz valuta még február 28-ig érvényes). Ezt a gesztust azonban "izléstelennek" minősítette a baloldali ellenzék legnagyobb pártjának (DS) volt szociálisügyi miniszterasszonya, Liva Turco, aki szerint ez a jelenet nem volt más, mint "a pénz cinikus fitogtatása az elkeseredséssel szemben".

Don Benzi egyébként a találkozón határozottan állást foglalt a nyilvánosházak újbóli megnyitása ellen. A külföldi prostituáltak függő helyzete ugyanis szerinte akkor sem változna. Ami pedig a testi szolgálataikat jóval drágábban áruló olasz örömlányokat illeti, ők saját lakásukban vagy szállodákban oldják meg a dolgot - érvelt a pap.

Az egykori nyilvánosházakat az 1958-ban elfogadott "Merlin-törvény" értelmében zárták be, azóta legális formában nem is léteznek olasz földön. Visszaállításuk ötletét maga Berlusconi vetette fel néhány héttel ezelőtt egy interjúban. Egyértelmű azonban a jobbközép koalíció szándéka, hogy az utcákról végérvényesen kiűzzék a prostitúciót. Jelenleg 50-60 ezer külföldi prostituált van az olasz csizmán, ezek 48 százaléka Kelet-Európából, 22 százaléka Észak-Afrikából származik. Több mint harmadrészük kiskorú. Főleg szervezett bűnbandák foglyaiként érkeznek az országba. Nem hivatalos becslések szerint mintegy tízmillió kliens szexális étvégyát elégítik ki.