Mélyül a válság India és Pakisztán között

Vágólapra másolva!
Az India és Pakisztán közötti egyre mélyülő válság enyhítésére diplomáciai erőfeszítésekbe kezdett az USA. A két ország szankciókat vezetett be egymás ellen, és csapatokat telepítettek közös határukhoz. A viszony az újdelhi parlament elleni merénylet után mérgesedett el.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítésekbe kezdett, hogy enyhítse az India és Pakisztán közt egyre éleződő feszültséget. Az amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld közölte, hogy Bush elnök és Colin Powell külügyminiszter egyaránt több telefonbeszélgetést folytatott az indiai, a pakisztáni, valamint a brit és az orosz vezetőkkel.

A BBC tudósítása szerint Washington egyaránt igyekszik megelőzni a háború kitörését India és Pakisztán között, valamint azt, hogy a helyzet elterelje a figyelmet az Egyesült Államok terrorizmus elleni háborújáról. India és Pakisztán kölcsönös szankciókat léptettek életbe egymás ellen, valamint folytatják a katonai előkészületeiket a két ország közös határán.

Jack Straw angol külügyminiszter felszólította mindkét országot, hogy működjenek együtt a problémák megoldásán.

A két ország közötti feszültség akkor kezdett újra elmérgesedni, amikor a nemrég Újdelhiben elkövetett, az indiai parlament ellen irányuló merénylettel India Pakisztánt kezdte vádolni. A fegyveresek és a parlament védői között kitört tűzharcban tizenhárom ember (köztük hat rendőr) életét vesztette.

Korábban:

India újabb szankciókat foganatosít Pakisztánnal szemben