Halálos ítéletet kértek a japán szektavezérre

Vágólapra másolva!
Halált kértek szerdán az ügyészek annak a sátánista szektának egyik vezetőjére, amely hat évvel ezelőtt ideggáz-támadást hajtott végre a tokiói metróban. Az 1995-ös terrorakcióban tizenketten haltak meg és több ezren megbetegedtek.
Vágólapra másolva!

Niimi Tomomitszut, az Aum Sinrikjo (Legfelsőbb Igazság) szekta egykori "belügyminiszterét" hét rendbeli gyilkosság ügyében állították bíróság elé, a metró elleni támadás mellett egy ügyvéd és családjának megölése is szerepel bűnlistáján. A jogászt, aki az elsők között kezdett vizsgálódni a szekta ügyében, valamint feleségét és lányát még 1989-ben ölték meg, a vád szerint Niimi közreműködésével.

A per immár öt éve tart a tokiói járási bíróságon. Niimia tárgyalás elején azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nem volt hajlandó védelmet elfogadni, ellenben "örök hűséget" fogadott Aszahara Sokónak, az Aum szellemi vezérének. Aszahara ellen jelenleg szintén per folyik a metró elleni támadás és más gyilkosságok ügyében. A tokiói legfelsőbb bíróság december 13-án már helyben hagyott egy halálos ítéletet a szekta egyik alapító tagjának ügyében.