Az Iszlám Dzsihád is leállítja az Izrael elleni merényleteket

Vágólapra másolva!
Nafez Azzam, az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet magas rangú tisztségviselője kedden közölte az AFP hírügynökséggel, hogy a szervezet leállítja fegyveres támadásait - beleértve az öngyilkos merényleteket is - az izraeli célpontok ellen.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges palesztin szervezet kedden bejelentette, hogy leállítja fegyveres támadásait Izrael ellen, beleértve az öngyilkos merényleteket is.

A támadások beszüntetését a szervezet egyik magas rangú tisztségviselője, Nafez Azzam közölte az AFP hírügynökséggel. A Dzsihád már korábban jelezte, hogy gondolkodik a támadások szüneteltetésén, amit Nafez Azzam most azzal indokolt, hogy nem akarják megbontani a palesztin egységet, és nem akarnak ürügyet nyújtani Izraelnek a palesztin hatóság elleni újabb fellépésre.

Az Izrael ellen fegyverrel harcoló másik szélsőséges szervezet, a Hamász már a múlt héten bejelentette, hogy további rendelkezésig szünetelteti az izraeli célpontok elleni akcióit.

A Dzsihád leállását megerősítette egy névtelen forrás is a Nemzeti Iszlám Erők nevű, 13 palesztin mozgalomból összeállt tömörülés is.

A palesztin vezetés kedden felhatalmazta a parlament elnökét, hogy politikai kapcsolatot tartson fenn Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel. A döntést Rámalláhban, Jasszer Arafat elnöksége alatt hozta az összes tárgyalásért felelős legfelső bizottság. Nabíl Saat palesztin tervezési miniszter és Izrael is megerősítette, hogy hétfőn már találkozott egymással Peresz és Ahmed Korei. A helyszínről nem közöltek semmit, de a jelentésekben Brüsszel merült fel.

A megbeszélésről érdemi részletek még nem ismeretesek, de Nabil Saat figyelmeztetett: ez még nem tárgyalás, csak egyfajta kapcsolat, amely remélhetőleg hamar elvezet a hivatalos tárgyalásokhoz.