A pápa támadója elítélte a terrorizmust

Vágólapra másolva!
Elítélte a terrorizmust a török Ali Agca, aki 1981-ben a római Szent Péter téren több lövéssel megsebesítette II. János Pál pápát. Agca közölte: szeretné még egyszer átölelni II. János Pált.
Vágólapra másolva!

Az olasz hírügynökséghez kézzel írott levelében Agca elítélt mindenféle terrorizmust, és pálcát tört a világ összes terroristája felett. Agca azt mondta: reméli, hogy a pápa a testvériség gesztusakéntel el fog látogatni Törökországba, hogy fellépjen a gyűlölködés terjesztésével és minden olyan ördögi próbálkozással szemben, amely emberek közötti viszály szítására irányul.

A 43 éves Agca 19 évet töltött börtönben Olaszországban a pápa elleni, máig homályos hátterű merénylet miatt. Miután köztársasági elnöki kegyelemben részesült 2000 júniusában, kiadták Törökországnak, ahol két, 1979-ben Isztambulban elkövetett fegyveres támadás miatt vonták felelősségre.

Az isztambuli bíróság eredetileg 36 év börtönbüntetést rótt ki Agcára egy taxi eltulajdonításáért és egy helyi szódagyár kirablásáért, de nyomban 7 év és két hónapra csökkentette a büntetést az 1991-es amnesztiarendeletet alkalmazva. Agca jelenleg tízéves börtönbüntetését tölti a kartali fegyházban egy török lapkiadó 1979-ben történt meggyilkolásáért.

A pápa már röviddel a merénylet után megbocsátott az életére törő Agcának.