Letartóztatási hullám Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
A brit belbiztonsági szolgálat az amerikai támadások után több gyanús külföldit akart letartóztatni. A hétfőtől hatályos új terrorizmusellenes törvény - amely jóval nagyobb hatáskört biztosít a hatóságoknak - alapján erre most lehetőség nyílik. Országszerte sokakat vett őrizetbe a Scotland Yard.
Vágólapra másolva!

A hétfőn hatályba lépett új terrorizmusellenes törvény alapján a brit rendőrség szerdán számos külföldi származású gyanús személyt vett őrizetbe. A Scotland Yard bejelentése szerint a rendőrség és a bevándorlási hivatal közös rajtaütésszerű házkutatásokat tartott Nagy-Britannia-szerte. Olyan személyeket keresnek, akikről feltételezik, hogy terrorista akciókat szervezhetnek. Neveket nem említettek, de a brit rádióállomások szerint köztük van az Észak-Londonban élő palesztin származású Abu Katada muzulmán pap is.

A brit parlament által múlt pénteken elfogadott új törvény felhatalmazza a bűnüldöző szerveket a külföldi terrorista gyanús személyek őrizetbe vételére és fogva tartására bírósági tárgyalás nélkül. A brit belbiztonsági szolgálat még a szeptember 11-i amerikai terrortámadások után számos külföldi terrorista gyanús személy őrizetbe vételét kezdeményezte a brit belügyminiszternél, aki az új törvény alapján jogosult a letartóztatások elrendelésére.