Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kormányválság Portugáliában

Vágólapra másolva!
António Guterres, Portugália szocialista miniszterelnöke hétfőn benyújtotta lemondását, miután pártja vereséget szenvedett a vasárnapi helyhatósági választásokon. Jorge Sampaio elnök elfogadta a lemondást.
Vágólapra másolva!

Guterres a vasárnapi választás egyértelmű győztesének nevezte a hírügynökségek által jobbközép irányzatúnak minősített ellenzéki Szociáldemokrata Pártot. A Jose Manuel Durao Barroso volt külügyminiszter vezette szociáldemokraták elhódították a szocialistáktól Lisszabon és Porto irányítását, valamint többséget szereztek Coimbra, Faro, Sintra és Cascais városvezetésében is.

A kormányfő lemondása új helyzetet teremt a jövő év elején esedékes parlamenti választások előtt. A portugál törvények értelmében ilyen helyzetben az elnök feloszlathatja a törvényhozást, és a politikai pártokkal történő egyeztetés után 60 napon belül kiírhatja a választásokat. Az elnöki szóvivő közölte, hogy a jelenlegi kormány az alkotmánynak megfelelően továbbra is hivatalban marad. Jorge Sampaio szerdán és csütörtökön tárgyal majd a parlamenti pártok vezetőivel, s azt követően foglal majd állást a kialakult politikai helyzettel kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről