Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Feltételekkel engednének be békefenntartókat az afgánok

Vágólapra másolva!
Az új átmeneti afgán kormány külügyminisztere bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel elfogadják a nemzetközi biztonsági erő kivezénylését Afganisztánba. Az afgánok szerint a nemzetközi erőt az erő alkalmazását kizáró elvek alapján kell létrehozni, míg az ENSZ a mandátumot a szükség esetén erő alkalmazását lehetővé tévő elvek alapján határozná meg.
Vágólapra másolva!

Abdullah Abdullah az ENSZ Biztonsági Tanácsához írt, pénteki keltezésű levelében arról tájékoztatta a testületet, hogy kormánya megítélése szerint a majdani, brit vezetésű nemzetközi erőt az ENSZ alapokmányának VI. fejezetében foglalt, az erő alkalmazását kizáró elvek alapján kell létrehozni és tevékenységét szabályozni.

Oroszország támogatja ezt a kérést, de a BT többi tagállama és a többnemzetiségű erőbe katonákat küldő országok azt akarják, hogy a mandátumot az alapokmány VII. fejezete, a szükség esetén erő alkalmazását lehetővé tévő elvek alapján határozzák meg.

Abdullah azt is jelezte: az új kabuli hatóságok igényt tartanak arra, hogy joguk legyen beleszólni a nemzetközi erőt illető összes lényeges kérdésbe, még a végleges döntés előtt. Így egyetértési jogot követelnek maguknak a nemzetközi erőbe vezényelt csapatok nemzetiségi összetételét, az egyes katonai egységek nagyságát, majdani állomáshelyük meghatározását és egyáltalán a nemzetközi erő afganisztáni bevetésének menetrendjét, feladatait és küldetésének időtartamát illetően.

Az afgán külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a Biztonsági Tanács figyelembe veszi kérelmét, amikor a jövő héten határozatot hoz az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő mandátumáról.

Eközben az amerikaiakkal szövetséges afgán erők a kelet-afganisztáni Tora Bora térségében előrenyomulva 33 holttestre bukkantak. Hazrat Ali parancsnok csapatai a barlangrendszer általuk már ellenőrzés alá vont részének átkutatása közben, pénteken és szombaton találták meg az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet tagjainak tetemét, és emellett négy harcost élve fogtak el.

Az amerikai légierő hathatós támogatásával a tálibellenes csapatok folyamatosan nyomulnak előre, és apránként elfoglalják az al-Kaida harcosai által védett utolsó rejtekhelyeket is. Az élve elfogott négy férfit - mintegy közvetítőként - arra használják, hogy próbálják meg rábírni a hegyekben bujkáló társaikat a fegyverletételre. Az amerikai légierő szombat délután folytatta Tora Bora térségének heves bombázását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről