Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Solana Jeruzsálemben tárgyal

Vágólapra másolva!
Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője először Ariel Saron izraeli kormányfővel, majd Jasszer Arafat palesztin elnökkel ül tárgyalóasztalhoz.
Vágólapra másolva!

Elégedetten nyugtázta Izrael kedden, hogy az Európai Unió előző nap felszólította Jasszer Arafat palesztin elnököt, számolja fel a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristahálózatait. A külügyminisztérium szóvivője külön kiemelte, hogy az unió részéről ez változást jelent, amennyiben most első ízben hangzott el ilyen egyértelmű és világos, Arafatnak címzett felszólítás a terrorizmus elleni harc követelésével. "Az egész világ tudja immár, hogy a labda Jasszer Arafat térfelén van a terrorista mozgalmak elleni harcban" - mondta.

Az AFP érdeklődésére, vajon e felhívás után az Európai Uniónak az eddiginél nagyobb lehetősége nyílik-e arra, hogy aktív szerepet töltsön be a térséggel kapcsolatos tárgyalásokban, a külügyi szóvivő azt mondta, erre még korai lenne válaszolni. A főszerepet mindenesetre - jegyezte meg - az Egyesült Államoknak és különmegbízottjának, Anthony Zinninek kell betöltenie.

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedd reggel Jeruzsálemben Ariel Saron izraeli kormányfővel találkozott, délután pedig Jasszer Arafat palesztin elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A két tanácskozás között egy európai diplomata bizalmas közlése szerint Solana megbeszélést folytatott az amerikai közvetítővel, Zinnivel. Solana útja Izraelben és a palesztin területeken az EU előző nap Brüsszelben elhangzott állásfoglalásának szellemében fogant. Az unió külügyminiszterei Izraelt arra sürgették, hogy vonja ki csapatait a megszállt palesztin körzetekből, szüntesse be a bírósági ítélet nélküli kivégzések gyakorlatát, és fagyassza be a palesztin területek kolóniákkal történő beépítését, a palesztin felet pedig arra, hogy számolja fel a sok Izrael-ellenes merényletért felelős Hamász és Iszlám Dzsihád terroristahálózatait.

Korábban:

Az EU a palesztin terroristacsoportok felszámolását követeli

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről