Bush döntött az ABM felmondásáról

Vágólapra másolva!
George Bush amerikai elnök úgy döntött, hogy hivatalosan értesíti Oroszországot, az Egyesült Államok visszalép attól az 1972-es szerződéstől, amely megtiltja a rakétavédelmi rendszerekkel folytatott kísérleteket. Ezt amerikai kormányzati illetékesek közölték kedden Washingtonban, hozzátéve, hogy Bush még a héten maga jelenti be határozatát.
Vágólapra másolva!

Orosz sajtóértesülés szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter a lépést minapi moszkvai látogatásakor már jelezte az orosz vezetőknek. Oroszországot és az Egyesült Államokat az ABM-szerződés egyik záradéka kötelezi arra, hogy hat hónappal a szerződésnek ellentmondó tevékenység megkezdése előtt értesítse a másik felet.

Az Eho Moszkvi orosz rádióállomás értesülése szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter ezt a lépést moszkvai látogatásakor már jelezte az orosz vezetőknek. (Az egyezmény lehetővé teszi, hogy bármelyik fél a szándék bejelentése után fél évvel egyoldalúan kilépjen a szerződésből.) Powell hétfőn azt a washingtoni véleményt ismételte meg, hogy az ABM-szerződés lehetetlenné tenné az amerikai országos rakétavédelmi rendszer megvalósítását, amely azonban nem Oroszország, hanem a tömegpusztító fegyverekkel rendelkező "kiszámíthatatlan" államok ellen irányulnak. Moszkva mindeddig ragaszkodott a szerződés fenntartásához, amelyet a nemzetközi stratégiai biztonság egyik alapkövének nevezett.