Értékes információk a tálib amerikaitól

Vágólapra másolva!
Az Afganisztán elleni háborúban őrizetbe vett, iszlám vallásra áttért húszéves amerikai férfi együtt harcolt a tálibokkal, és az amerikai hadsereg vezetői szerint értékes információkat adott át a fogdában.
Vágólapra másolva!

John Waker nem hadifogoly, de jogi helyzetét még nem véglegesítették - közölte Richard Myers vezérkari főnök. A fiatalembert jelenleg orvosok kezelik, rendes ételt kap, a Vöröskereszt vette gondozásába.
Jelenleg az amerikai tengerészgyalogosok dél-afganisztáni támasztpontján tartják fogságban - jelentette a CNN.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának jogászai vizsgálják, hogy milyen vádpontokat állapítsanak meg Walker vagy más amerikai állapolgárok ellen, akik az al-Kaida vagy a tálibok oldalán harcoltak. Őt egyebek között hazaárulásért, gyilkosságért és összeesküvésért állíthatják bíróság elé, amely halálra is ítélheti.

"Azt hiszem, meglehetősen erős bizonyítékaink vannak arról, hogy alaposan benne volt a dologban" - közölte Myers Walker szerepéről a tálibok harcában. A fogoly a hatóságok szerint együttműködő és beszédes. Már az első kikérdezése alkalmával tudott értékelhető információkat mondani.

John Walker tanulni ment Pakisztánba, és fél évvel ezelőtt került kapcsolatba a tálibokkal. "Közel volt a tűzhöz, és azt hiszem, hogy - legalábbis az afganisztáni ügyek szempontjából - használható információkat adott, és reményeim szerint ad is még" - közölte Myers.