<P class="MsoNormal">Amerikai katonai konvoj vonul Kandahár felé

Vágólapra másolva!
Harci helikopterekkel kísért amerikai konvoj tart Kandahár felé, ahonnan pénteken vonultak ki a tálibok. Szemtanúk már Kandahárban, Omár molla rezideniájánál is láttak amerikai katonákat.
Vágólapra másolva!

Harckocsikat is magába foglaló amerikai katonai konvoj indult el hétfőn Kandahár, Afganisztán második legnagyobb városa felé. A pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökség jelentette ezt szemtanúkra hivatkozva. Az idézett szemtanúk állítólag harminc amerikai harckocsit és más katonai járművet láttak a Kandahár városától hetven kilométernyire nyugatra fekvő Majvand térségében. Beszámolójuk szerint repülők és harci helikopterek biztosítják a levegőből a konvoj vonulását.

Az amerikai alakulatok a Kandahár tartománnyal szomszédos Hilmend tartományból indultak, egy ideiglenes támaszpontjukról. Az afgán hírügynökség szerint nem a november 25-én létesített, a hírekből már ismert Rhino táborról van szó, hanem egy másik, a hírekben eddig nem szereplő alkalmi támaszpontról.

Más szemtanúk viszont már arról számoltak be hétfőn az AIP-nek, hogy amerikai katonákat láttak Kandahárban, Mohamed Omár molla, bukott tálib vezető erődítményszerű volt rezidenciájának környékén.

Nem ismeretes, milyen céllal vonulnak Kandahár felé az amerikai alakulatok, és az sem, hogy megegyeztek-e erről Gul Agával , a Kandahár vezetőjévé nyilvánított afgán törzsi vezetővel.

Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette vasárnap egy televíziós interjúban: a Kandahár körzetében állomásozó amerikai tengerészgyalogosok arra összpontosítanak, hogy elvágják a menekülés útját a tálib parancsnokok előtt. Hozzátette: a tálib vezetők, köztük Omár molla keresése teljes gőzzel folytatódik. Myers reméli, hogy a tálibellenes afgán erők segítenek ebben az amerikai elitalakulatoknak, de leszögezte: "készek vagyunk akár egyedül is eljárni".

Korábban:

Elesett Kandahár - a tálibok menekülnek