Sarokba szorítják bin Ladent

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida utolsó bázisát, Tora Borát ért légitámadásokban súlyosan megsebesült Oszama bin Laden helyettese. Az afgán törzsi erők közben megkezdték annak a barlangrendszernek a körülzárását, ahol a terroristavezér bújkál.
Vágólapra másolva!

A kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány kormányzójának pastu nemzetiségű csapatai megkezdték a Tora Bora bázis körbekerítését. Több forrásból származó információk szerint ez az al-Kaida hálózat utolsó és legerősebb bázisa. Maga Oszama bin Laden is a Dzsalálábádhoz közeli hegyekben lévő barlangrendszerben rejtőzködik. A hadművelet célja, hogy sarokba szorítsák bin Ladent a feltehetőleg néhány száz főből álló arab különítményével együtt.

A tartományi kormányzó bejelentése szerint a hétfői légicsapásokban Tora Bora közelében életét vesztette Ali Mahmud, bin Laden fő pénzügyi tanácsadója, valamint súlyosan megsebesült Ajman al-Zavahiri, a terroristavezér egyiptomi származású helyettese.

A tálibellenes erők időközben az amerikaiak tanácsára két kilométernyire visszavonultak a kandahári repülőtérről, mert amerikai bombázók nagyszabású csapásmérésre készülnek a tálib állások ellen. A tálibellenes törzsi csapatok túl közel voltak ezekhez az állásokhoz, így őket is veszteségek érhették volna - mondta az AFP-nek egy névtelenül idézett tisztségviselő Kandahár volt kormányzójának, Hadzsi Gul Aghának a környezetéből.