Izraelben naponta 20-30 bombát hatástalanítanak

Vágólapra másolva!
Haifa Los Angelesben tartózkodó polgármestere levélben próbálja megnyugtatni a város lakosait a terrortámadás után. A polgármester szóvivője az [origo]-nak elmondta, a terroristák feltehetően azért támadtak meg Haifát, mert a város eddig a béke és az egyetértés jelképe volt, ahol zsidók és arabok együtt dolgoztak az ország békéjéért. Egy Izraelben élő magyar nő az [origo]-nak azt mondta, már vásárolni sem mernek járni, mert bármikor az üzletben is robbanhat egy bomba.
Vágólapra másolva!

Izraelben az elmúlt másfél évben szállodák és éttermek tucatjai zártak be. Egyre több, az idegenforgalomból élő üzletember arra kényszerül, hogy bezárja érdekeltségeit, mert egyre kevesebb turista merészkedik Izraelbe. Az országban eddig nem látott arányban nő a munkanélküliség, mondta el az [origo]-nak egy Izraelben élő magyar nő.

Az ország népe eddig is állandó terrorfélelemben élt, de az emberekben volt egy kis remény, hogy Saron, izraeli államfő és Arafat, palesztin elnök béketárgyalásai valóban eredménnyel zárulhatnak majd. Mára azonban az izraeliek már belefáradtak a sok rossz hírbe. A hétvégi jeruzsálemi és haifai terrorcselekményeket követően már senki sem tud hinni a békés jövőben.

Az izraeliek nap, mint nap félelemben élnek, mert sohasem lehet tudni, hogy hol robban fel a következő bomba, ugyanis a terroristák sokszor coca- colás dobozokba rejtik a robbanószert. A biztonsági szolgálat emberei naponta 20-30 éles bombát hatástalanítanak. Az izraeliek már vásárolni sem mernek járni, mert bármikor az üzletben is robbanhat egy bomba.

Amram Mitzna, Haifa polgármestere az észak-izraeli várost ért merénylet hírére azonnal megszakította amerikai látogatását, közölte az [origo]-val Roni Grossmann, a városháza szóvivője. A polgármester szavait idézve a szóvivő elmondta, hogy a terroristák feltehetően azért támadtak meg Haifát, mert a város eddig a béke és az egyetértés jelképe volt, ahol zsidók és arabok együtt dolgoztak az ország békéjéért. Haifában eddig nem volt hasonló terrortámadás.

A hétvégi jeruzsálemi és haifai terrortámadásokban összesen 28-an vesztették életüket, és több mint 200-an sebesültek meg.

Kálmán Edit