Kolerajárvány pusztít Nigériában

Vágólapra másolva!
Több mint hatszázan haltak meg eddig a Nigéria északi városaiban tomboló kolerajárványban. A hatóságok igyekeznek eltitkolni a járvány méreteit, és eddig csupán hat halottat ismertek el.
Vágólapra másolva!

Az AFP Kano város gyermekkórházának egy magát megnevezni nem kívánó ápolónőjére hivatkozva arról számolt be, hogy az elmúlt két hétben beszállított 600 gyermek közül 200 belehalt a súlyos fertőző betegségbe.

Az azonos nevű állam központi járványkórházába beutalt felnőttek közül is több mint 300-an haltak meg. A járvány a szomszédos Jigawa államban is pusztít. A Reuters tudósítása szerint a múlt hét szerda óta ott legalább százan haltak meg. A helyi kormány továbbra is igyekszik eltitkolni a járvány méreteit, és eddig csupán hat halottat ismert el. A lakosság egyre inkább a helyi hatóságok hanyagságát teszi felelőssé a járvány terjedéséért. Míg Kano államban az egészségügyi szervek egymillió nairát költöttek gyógyszerekre a kolera megfékezése érdekében, addig Jigawában mindössze 150 ezret utaltak át erre a célra.

A Nigéria északi csücskében lévő Jigawában gyakoriak a kolera- és az agyhártyagyulladás-járványok a száraz évszakban. Ennek fő okai a rossz higiéniai viszonyok és az, hogy sokan laknak túlzsúfolt, rosszul szellőző épületekben.