Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A CIA kapcsolatba lépett a szíriai, a líbiai és a szudáni titkosszolgálatokkal

Vágólapra másolva!
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség kapcsolatba lépett három olyan országgal, amelyek eddig kétes eredménnyel harcoltak a terrorizmus ellen. Most viszont úgy tűnik, hogy információkat adnak az USA-nak.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) újsütetű szövetségeseit, a szíriai, a líbiai és a szudáni titkosszolgálatot, a velük történt amerikai kapcsolatfelvételről szóló híreket tekintette át a The New York Times keddi számának egyik cikke.

A cikk szerint ebben a hónapban vezető CIA-tisztségviselő utazott titokban Damaszkuszba, ahol a szíriai titkosszolgálat vezetőivel tárgyalt, kérve a szíriaiak segítségét Oszama bin Laden szervezetének legyőzéséhez. Szíria régóta támogat bizonyos terrorista szervezeteket, militáns csoportokat, miközben mások ellen küzdelmet folytat.

A szeptember 11-i merényletekkel összefüggésben a bűnüldözők "látókörébe került" egy Mamun Darkazanli nevű szíriai férfi, aki Németországban folytat üzleti tevékenységet, és akinek a javait az amerikai kormányzat - terrorizmus pénzelésének gyanúja miatt - befagyasztandónak minősítette.

A damaszkuszi kapcsolatfelvétel előtt a CIA illetékesei egy másik "rovott múltú" ország, Líbia titkosszolgálatának az embereivel is érintkezésbe léptek, történetesen Londonban. Ezen a találkozón az amerikai külügyminisztérium is képviseltette magát, és a tárca szerint arról volt szó, miként teljesíti Líbia az úgynevezett Lockerbie-üggyel kapcsolatos kötelezettségeit. A The New York Times azonban tudni véli, hogy fölmerült a terrorizmusellenes együttműködés lehetősége is.

A lap a harmadik új szövetségest, Szudánt minősítette a legvalószínűtlenebb partnernek. Oszama bin Laden 1991-től 1996-ig Kartúmban lakott. 1998-ban - az afrikai nagykövetség robbantások után - amerikai cirkáló rakéták porig romboltak egy szudáni gyógyszergyárat, ahol Washington állítása szerint Oszama bin Laden számára igyekeztek vegyi fegyvert előállítani. Most, a szeptember 11-én történtek nyomán már változott a helyzet: a szudániak azt állítják, hogy legalább egy olyan személyt letartóztattak, aki az al-Kaida szervezet jelentős terroristájának számít.

A The New York Times hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nagyon gondosan és kritikusan kell mérlegelnie mindazt az értesülést, amit a fent említett országok titkosszolgálataitól kap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről