A tálibok kivégezték az Északi Szövetség öt parancsnokát

Vágólapra másolva!
Kivégezték az afganisztáni ellenzéki erőket tömörítő Északi Szövetség öt parancsnokát - közölte szombaton a tálib vezetés. A pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökség jelentése szerint a parancsnokokat és tizenöt társukat azután vették őrizetbe, hogy a tálib erők visszaverték az ellenzék egyik támadást az észak-afganisztáni Szamangán tartományban.
Vágólapra másolva!

A szombaton végrehajtott kivégzések előtt egy nappal fogták el és végezték ki Abdul Hak parancsnokot, a Szovjetunió elleni küzdelem egyik hősét. Burhanuddin Rabbani, a tálibok által 1996-ban megbuktatott afgán elnök szombaton azt közölte, hogy Hak megölése jól példázza a tálibok kegyetlenségét. Rabbani a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában kifejtette: az Afganisztán elleni légicsapás a november 17-én kezdődő muzulmán böjthónap (ramadán) alatt is folytatódhat. Az Északi Szövetség politikai vezetőjének tartott Rabbani arra a kérdésre, hogy vezetné-e az országot a tálib vezetés bukása után, annyit felelt: erről a népnek kell döntenie. Az ENSZ még mindig Rabbanit tekinti Afganisztán törvényes elnökének.

Szombatra virradóra Kabulon kívül az amerikai harci gépek támadást indítottak a keleten fekvő Dzsalálábád, a nyugat-afganisztáni Herát és a tálibok fellegvárának számító Kandahár ellen, valamint légicsapást mértek a tálib erők és az Északi Szövetség között húzódó frontvonalra is.

A heráti repülőteret legalább hat hullámban támadták az amerikai erők. A támadásokban egy ember életét vesztette, hatan pedig megsebesültek. A délkelet-afganisztáni Kandahár elleni légicsapás két áldozatot követelt.

Az Afganisztán ellen október 7-én indított légi háború kezdete óta a szövetségesek első alkalommal intéztek támadást az északi Tahár tartomány ellen. A légicsapásban a tartomány székhelyén, Talikanban két helyi lakos sebesült meg.

Pervez Musarraf pakisztáni elnök ellenzi, hogy a ramadán alatt is folytatódjon az Afganisztán elleni légicsapás, mert ez csak tovább táplálná az Egyesült Államok irányába, a háború miatt megnyilvánuló ellenszenvet.

Az amerikai ABC televíziós társaságnak péntek este adott nyilatkozatában a pakisztáni államfő sajnálkozását fejezte ki a bombázásokban életüket vesztett polgári lakosok nagy száma miatt. Musarraf ugyanakkor nem volt hajlandó semmit sem elárulni arról, hogy mit gondol a légicsapások katonai stratégiájáról.

A pakisztáni elnök a The Times című angol napilapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy mindaddig támogatja az Afganisztán ellen folytatott amerikai katonai akciót, amíg a szövetségesek el nem érik céljaikat.