Két robbanás rázta meg a Kurszkot

Vágólapra másolva!
A Kurszk atom-tengeralattjáró teljes legénysége életét vesztette a robbanásokat követő 6-8 órán belül, megmenekülésére semmi esély nem volt - jelentette ki az orosz főügyész. Vlagyimir Usztyinov szombaton Murmanszkban sajtóértekezleten ismertette a tavaly augusztusban szerencsétlenül járt és csütörtökön szárazdokkba vontatott Kurszkon folytatott vizsgálat első eredményeit.
Vágólapra másolva!

A főügyész elmondta, 135 másodperc különbséggel két nagy erejű robbanás történt a tengeralattjáró orr-részében. Az elülső két részlegben tartózkodott a legénység többsége; itt a robbanások szétzúzták a válaszfalakat, tűz keletkezett, és a hőmérséklet elérte a 8000 Celsius fokot. A következő 6-8 órában a víz elárasztotta az egész hajótestet; a hátsó részlegben tartózkodó tengerészek valószínűleg a tűz nyomán keletkező szénmonoxid gáztól fulladtak meg. Ezt bizonyítják azok a feljegyzések is, amelyeket még tavaly októberben búvárok találtak meg a 7. részleg parancsnoka, Dmitrij Kolesznyikov hadnagy ruhájában. Kolesznyikov 22 társával együtt a 9. részlegben rekedt, és ott lelte halálát.

Az elmúlt két napban a szakemberek felnyitották a Kurszk 6. részlegét is, ahol az atomreaktor és 22 Gránit típusú szárnyasrakéta kapott helyet. Várakozásuk ellenére a hajótestnek ebben a részében is vizet találtak, amely a szellőzőrendszeren át jutott be, de a veszélyes berendezések teljes épségben maradtak, a radioaktív sugárzás a megengedett szinten van. A reaktor, a szárnyasrakéták és egyéb fegyverek eltávolítását a jövő héten kezdik meg - közölte Vlagyimir Kurojedov flottatengernagy, az orosz hadiflotta főparancsnoka.

A sajtóértekezleten bemutattak egy hétperces dokumentumfilmet, amelyet a főügyészség szakemberei készítettek a Kurszkról. A filmen látható a tengeralattjáró robbanásoktól súlyosan megsérült orr-része is, amely egyelőre csaknem százméteres mélységben fekszik a Barents-tenger fenekén, és melynek kiemelése - mint az orosz főügyész közölte - elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan felderítsék a Kurszk tragédiájának okát.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint csütörtök óta 19 holttestet találtak a Kurszk fedélzetén, közülük hetet azonosítottak a hozzátartozók segítségével.