Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Oroszország fegyvereket küld az Északi Szövetségnek

Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium pénteken megerősítette, hogy Oroszország fegyverekkel és más haditechnikai eszközökkel segíti a tálibellenes afgán Északi Szövetséget. Szergej Ivanov védelmi miniszter elismerte, Oroszország már szeptember 11. előtt is fegyverekkel és anyagi eszközökkel támogatta a tálibok akkori egyetlen számottevő ellenségét.
Vágólapra másolva!

Bár az orosz védelmi tárca nem nevezte meg konkrétan az afgán ellenzéki erőknek szánt haditechnikai eszközök típusát és mennyiségét, a CNN amerikai hírtelevízió washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Moszkva 40 darab T-55-ös típusú harckocsit és 100 darab egyéb páncélozott harci járművet szállít a tálibokkal szembenálló csapatoknak.

Az Északi Szövetségnek történő fegyverszállításokat az egyesült államokbeli terrortámadások után jelentette be hivatalosan Moszkva. Szergej Ivanov védelmi miniszter már akkor elismerte, hogy Oroszország szeptember 11. előtt is fegyverekkel és anyagi eszközökkel támogatta a tálibok akkori egyetlen számottevő ellenségét. Ivanov azt is közölte, hogy a szövetség harcosainak egyszerű, de megbízható fegyverekre van szükségük, így például T-55-ös típusú harckocsikra.

Moszkva azt tervezi, hogy idén - az ugyancsak az Északi Szövetségnek küldött humanitárius segély mellett - 45 millió dollár értékben szállít fegyvereket az afgán ellenzéki szövetségnek.

Az Északi Szövetség vezetői és katonái szinte kivétel nélkül a szovjet csapatok ellen harcoltak Moszkva afganisztáni intervenciója idején. A mudzsáhidok és Oroszország viszonya akkor kezdett látványosan javulni, amikor a tálibok elfoglalták Afganisztán nagy részét és kormányt alakítottak Kabulban. Moszkva már jóval a tálibok és a nyugati világ mostani összecsapása előtt veszélyes ellenséget látott a fanatikusokban, elsősorban azért, mert destabilizálhatják az orosz befolyási övezetnek számító közép-ázsiai szovjet utódállamokat. Üzbegisztánban és főleg Tádzsikisztánban fegyveres muzulmán szélsőséges ellenzék tevékenykedik, az utóbbi országban orosz katonai jelenlét is segíti a kormánycsapatokat az egyébként afgán gyökerű fanatikusok elleni harcban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről