<P class="MsoNormal">Vita a Kínában leszálló kémrepülő okozta kár megtérítéséről

Vágólapra másolva!
Peking elfogadhatatlannak tartja a Washington által felajánlott kártérítést a még áprilisban történt légikatasztrófa ügyében, amikor egy amerikai kémrepülőgép összeütközött egy kínai harci géppel.
Vágólapra másolva!

Peking elfogadhatatlannak tartja a Washington által felajánlott kártérítést a még áprilisban történt légikatasztrófa ügyében. A kínai külügyi szóvivő csütörtökön Pekingben közölte, hogy a kompenzáció ügyében még nem zárultak le a tárgyalások az amerikai féllel: kínai részről előterjesztették a kárigényeket, de a másik fél által felajánlott összeg "teljesen elfogadhatatlan". Az ügyben így még nem született megoldás - mondta a szóvivő. Kína egymillió dolláros kártérítést kért, míg az Egyesült Államok csak 34 576 dollárt ajánlott fel az incidens kapcsán.

Az EP-3-as amerikai kémrepülőgép április 1-jén ütközött össze Kína déli partjainál egy kínai vadászgéppel, és kényszerleszállását követően hónapokig Hajnan szigetén, egy katonai támaszponton vesztegelt. A kínai hatóságok 11 napig fogva tartották a gép 24 főnyi legénységét, s csak azt követően engedték el, hogy az Egyesült Államok bocsánatot kért az ütközésben életét vesztő kínai pilóta halála miatt, és elismerte, hogy a repülőgép engedély nélkül szállt le Hajnanon.

Peking elutasította, hogy a gépet megjavítsák a kínai támaszponton, így az EP-3-ast szétszerelt állapotban szállították el.

George Bush amerikai és Csiang Cö-min kínai elnök először találkozott személyesen a múlt héten Sanghajban, s a kapcsolatok fejlesztésében állapodtak meg, de a kártérítés ügye - akárcsak a rakétavédelem és az emberi jogok kérdései - egyelőre még beárnyékolja a kétoldalú viszonyt.

Korábban:

Hazaérkezett Kínából az amerikai kémrepülőgép