Bin Laden ölette meg az Északi Szövetség főparancsnokát

Vágólapra másolva!
Az Izvesztyija című orosz napilap csütörtökön megjelent afganisztáni tényfeltáró riportja szerint személyesen Oszama bin Laden ölette meg terroristáival Ahmad Sah Maszúdot, a tálibellenes Északi Szövetség főparancsnokát. A két merénylő évekig élt Belgiumban, ahová valószínűleg Oszama bin Laden pénzével és segítségével jutottak be.
Vágólapra másolva!

A merénylet szeptember 9-én - az egyesült államokbeli terrortámadások előtt két nappal - történt, de az Északi Szövetség csak szeptember 16-án ismerte el hivatalosan Maszúd halálát. Az Izvesztyija szerint a már az amerikai városok elleni támadásokra készülő Oszamának két célja volt a merénylettel: egyrészt hogy el nem évülő szolgálatot tegyen a táliboknak, akkori egyetlen komoly fenyegetést jelentő ellenségük likvidálásával, másfelől pedig - tisztában lévén a várható amerikai ellencsapásokkal - meg akarta gyengíteni az Északi Szövetséget. A "pandzsábi oroszlánként" emlegetett, a szovjetek elleni háborút is végigharcoló Maszúd ugyanis elismerten a térség legtehetségesebb hadvezére volt.

"Most, amikor az amerikai légi támogatás ellenére is kifulladni látszik az Északi Szövetség offenzívája, látszik, hogy mennyire hiányzik Maszúd" - jegyzi meg a lap.

A legismertebb orosz haditudósító, Alekszandr Hohlov által készült riport szerint a merényletet két arab terrorista, a tunéziai származású Mohamed Kaszim és az algériai Mohamed Karim hajtotta végre, a muzulmán szélsőségesek jól ismert "kamikaze-módszerével". Egy francia újságírónő is nyomozott az ügyben, aki megtudta, hogy a két merénylő évekig - csendben és nyugalomban - élt Belgiumban, ahová valószínűleg Oszama bin Laden pénzével és segítségével jutottak be. Feladatuk az volt, hogy vezetőjük parancsát várják, ha az akcióban akarja bevetni őket. A terroristák Pakisztán felől, tálib vízummal léptek be Afganisztánba, majd eljutottak az Északi Szövetség által ellenőrzött területre, ahol magukat belga televíziósoknak kiadva interjút kértek Maszúdtól. Bár biztonsági embereinek gyanús volt a két idegen, a parancsnok ráállt a beszélgetésre. Az is szemet szúrt, hogy a két "újságíró" egy percre sem vált meg a Korántól és riporteri kérdések helyett folyamatosan iszlám szent szövegeket idéztek. "Én magam is gyakran forgatom a Koránt, de találok időt arra is, hogy az állam pénzét olvassam, vagyis hogy elvégezzem a munkámat. Ezek azonban inkább látszottak papoknak, mint újságíróknak" - közölte az orosz riporterrel Vahidullah Szabahun, az Északi Szövetség pénzügyminisztere. Maszúd azonban megbízott bennük, sőt azt mondta, hogy "akik a Koránt hordják a szívük felett, azok nem lehetnek képesek aljasságra." A parancsnok rezidenciáján rögzített végzetes beszélgetés előtt a biztonsági őrök figyelmét elkerülte, hogy a terroristák kamerájukba rejtették a pokolgépet. A robbanás Maszúd mellett velük is végzett. Bár az iszlám hagyományok szerint a halottat azonnal el kell temetni, az a döntés született, hogy a tálibok azonnal megindított ellentámadása miatt egyelőre titokban kell tartani a főparancsnok halálát.