Irán

Vágólapra másolva!
Irán régi ellensége az USA-nak, de a táliboknak is. Az Afganisztánnal határos síita állam furcsa helyzetbe került: nem engedi az amerikaiaknak, hogy területéről támadják a talibokat, de segítséget nyújt az Északi Szövetség tálibellenes harcához.
Vágólapra másolva!

Irán a világ egyetlen síita többségű országa. Az iszlám vallás ezen változata Afganisztánban is jelen van, de a szunnita tálibok éppúgy üldözik őket, mint a nem mohamedán vallásúakat. Ezért az afganisztáni síiták - pont Irán közvetítésével - csatlakoztak az Északi Szövetséghez, és harcban állnak a tálibokkal. Az Északi Szövetséget ezért Irán anyagilag is támogatja.

Irán évtizedek óta az USA ellensége. Az iszlám forradalom győzelme (1979) óta Amerikát csak Nagy Sátánként emlegetik az iráni politikai életben, a nyugati elnyomás és erkölcsi fertő szimbólumaként. Ezért Irán bármennyire ellensége is a táliboknak, nem engedte meg hogy az amerikaiak használják az ország területét. Pedig Irán hosszan határos Afganisztánnal. A helyzet hasonló, mint az Öböl-háború idején volt. Irán régi ellenségét, Irakot támadta az USA, de hiába folytattak évtizedes véres háborút a nyolcvanas években Irakkal, mégsem támogatták Teheránban a nemzetközi Irak-ellenes akciót, inkább szolidaritást vállaltak a muzulmánokkal. Hatami elnök a mostani amerikai támadással kapcsolatban azt mondta, hogy az amerikai csapások csak ártanak a terrorizmus elleni küzdelemnek. Az iráni vezetés szerint az amerikai kormányzat semmivel sem jobb Oszama bin Ladennél és embereinél, ezért egyik oldallal sem hajlandó együttműködni.

Menekültek folyamatosan érkeznek Afganisztán felől Iránba is. Hivatalosan a támadás előtt lezárták előttük a határt, arra panaszkodva, hogy képtelenek ellátni az érkező menekülteket. Az illegálisan érkező menekülteket azonban nem küldik vissza Afganisztánba.

[origo]