Az afgán exkirállyal tárgyal az olasz és francia külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Olaszország kész otthont adni az Afgán Legfelső Tanács első ülésének, amely az ázsiai ország jövendő politikai hatalmi rendszerének a kialakítására lenne hivatott - vált ismertté hétfőn az olasz fővárosban, miután Renato Ruggiero olasz és Hubert Védrine francia külügyminiszter találkozott a Rómában száműzetésben élő afgán uralkodóval, Mohammed Zahir Sahhal.
Vágólapra másolva!

Az alig több mint fél óráig tartó megbeszélésen a két miniszteren kívül jelen volt Margherita Boniver olasz külügyi államtitkár, valamint az exkirály néhány közvetlen munkatársa, így a sah fia és tanácsadója is. Ez a látogatás azoknak a diplomáciai lépéseknek a sorába illeszkedik, amelyek célja, hogy politikai alternatívát keressenek a mostani tálib kormányzattal szemben Afganisztánban.

A Zahir Sah személye körül zajló összehangolási tevékenység arra is irányul, hogy a tálib kormány bukása esetén el lehessen kerülni a rendkívüli veszélyeket magában hordozó esetleges hatalmi űrt Afganisztánban. A rendkívüli biztonsági intézkedések közepette lezajlott hétfői találkozón az olasz diplomácia vezetője felajánlotta, hogy országa helyszínt biztosít az Afgán Legfelső Tanács első ülése számára, amely az ENSZ égisze alatt folyna.

Az eszmecserén a két külügyminiszter teljes szolidaritásáról biztosította a száműzött uralkodót, hangoztatva: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az afganisztáni belső helyzet rendezésének folyamatában az ország minden etnikai csoportja részt vehessen, és ebbe be kell vonni az Afganisztánnal határos országokat is.

Elégedetten nyilatkozott a hétfői találkozóról a sah különleges titkára, Zalmaj Rasszul is, aki az olasz sajtónak elmondta: mielőbb szeretnék megrendezni a legfelső tanács ülését. A titkár hitet tett egy olyan demokratikus kormány létrehozása mellett, amely élvezi a széles néprétegek támogatását. Ezekben a napokban egyébként Rómába várják az Északi Szövetség afgán ellenzéki szervezet képviselőit.

A hírek szerint az olasz miniszter a volt királlyal folytatott megbeszélésén határozottan leszögezte: az egységet feltételező jövendő kormány alapjait csakis "belső megoldás" révén lehet megteremteni, mivel bármifajta, az országra kívülről rákényszerített változat nélkülözné a helyi lakosság támogatását. Ruggiero és Védrine elmondta: a hétfői találkozáshoz nem rendelkeztek semmiféle külön felhatalmazással az Európai Unió részéről, de a szervezet által meghatározott irányvonal szellemében cselekedtek. A két politikus e találkozás eredményeiről külön is tájékoztatni kívánja az EU miniszteri tanácsának szerdai luxemburgi ülését.