Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos szerint csekély a valószínűsége, hogy biológiai fegyvert vetnének be Magyarországon. Ugyanakkor a tiszti főorvos mindenkinek azt tanácsolja, bármilyen betegségre utaló tünettel, azonnal forduljanak orvoshoz. Lun Katalin a szeptemberi támadás után elrendelte a katasztrófavédelmi tervek felülvizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Lun Katalin országos tisztifőorvos tudatta: az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követő napon elrendelte az egészségügyi intézmények úgynevezett katasztrófavédelmi terveinek soron kívüli felülvizsgálatát, valamint az egészségügyi ügyeleti rendszer megerősítését, amit azóta is fenntartanak.

Az országos tisztifőorvos felhívta a háziorvosokat és az egészségügyi intézmények vezetőit arra, hogy a kötelezően bejelentendő betegségeken túl is valamennyi rendkívüli járványügyi eseményt, eset-halmozódást azonnal jelentsenek a tisztiorvosi szolgálatoknak és gondoskodjanak a betegektől levett vizsgálati anyagok laboratóriumba juttatásáról.

Lun Katalin közölte: a mikrobiológiai laboratóriumok felkészültek a vizsgálati anyagok soron kívüli fogadására és a gyorsdiagnosztikai módszerek alkalmazására. Lun állítja: az ország megfelelő mennyiségű antibiotikummal rendelkezik a fertőző betegségek kezeléséhez. A tisztifőorvos szerint a külföldi

terror-eseményekkel összefüggésben Magyarországon a lakosság védőoltására nincs szükség, és ilyen oltásokat a támadásban érintett Amerikai Egyesült Államokban sem rendeltek el.

Lun Katalin felhívta a lakosság figyelmét, hogy betegség, vagy bármilyen betegségre utaló panasz esetén azonnal forduljanak háziorvosukhoz, kezelőorvosukhoz.

Azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy egy esetleges biológiai támadás fegyvereként a lépfene baktériumával kellene számolni, Ütő István megbízott helyettes országos tisztifőorvos elmondta: az anthrax fertőző betegség állatról emberre terjed. A kórokozó a bőrön, az emésztőcsatornán vagy a tüdőn keresztül támadhat. A legveszélyesebb támadási pont a tüdő, mert ott a kórokozó azonnal a vérbe kerül, ezért itt a leggyorsabb lefolyású a betegség. Ütő István szerint ha a csekély valószínűség ellenére mégis bekövetkezne egy biológiai terrorcselekmény, akkor a támadók a legérzékenyebb ponton, a tüdőn keresztül ható kórokozó bevetésével próbálkoznának.

A szakember elmondta: bármelyik ponton támadjon is a lépfene baktériuma, legalább általában négy-öt nap telik el a tünetek kialakulásáig, és utána a gyógykezelésre megfelelő idő van. Hozzátette: a lépfene gyógyításához egyszerű antibiotikumos kezelés szükséges.

Megjegyezte: igaz, hogy 50 évvel ezelőtt még esztendőnként tízes-százas nagyságrendben fordult elő lépfene Magyarországon, azért az utóbbi húsz év majd mindegyikében is történt egy-egy megbetegedés, legutóbb tavaly.

Ütő azt ajánlja, hogy mindenki bármilyen bajjal, még a náthával, ízületi panaszokkal, fejfájással is forduljon orvosához, aki tudni fogja, hogy mit kell tenni. Ütő István szerint a lépfene kórokozójának jelenléte a szervezetben egy nap alatt kizárható vagy megállapítható, és ha az utóbbi következik be, akkor a gyógyításra pontos, jól begyakorolt módszerek vannak.

A biológiai fegyverek, köztük a lépfene kórokozójának esetleges bevetésére évek óta felkészült a Magyar Honvédség egészségügyi szakállománya - mondta a hadsereg főepidemiológusa.

Amit a lépfenéről tudni kell