<P class="MsoNormal">Veszélytelen a kabuli lépfene-laboratórium

Vágólapra másolva!
Nem veszélyesek azok a lépfene-baktérium törzsek, amelyekkel egy kabuli laborban kísérleteztek, állítja a Vöröskereszt. A francia titkosszolgálat attól tart, hogy bin Laden a baktériumtörzseket biológiai fegyverként használhatja.
Vágólapra másolva!

A 34F2 Sterne néven ismert baktériumtörzset 1997 óta gyártották a kabuli laboratóriumban haszonállatok oltására. Az afganisztáni laborban jelenleg fellelhető mennyiség 1,5 millió adag oltóanyag készítéséhez lenne elegendő.

A francia titkosszolgálat attól tart, hogy a kísérleti telepen hátrahagyott baktériumtörzseket Oszama bin Laden szervezete esetleg bakteriológiai fegyverként használja fel.

A Le Journal du Dimanche című lap értesülése szerint azóta, hogy a CICR munkatársainak utolsó csoportja szeptember 16-án elhagyta az afgán fővárost, a laboratórium teljes egészére egyetlen afgán állatorvos felügyel, aki hetente küld jelentést a CICR munkatársainak.

Az orvos szerint legalább egyszer feltörték az intézet épületét, és hírek terjednek arról is, hogy gyanús körülmények között lépfene-baktérium törzsek kerültek egy pakisztáni laborba.

A CICR munkacsoportot állított fel, mert szakértők szerint a kabuli laborban hátrahagyott törzsekből rövid idő alatt fertőző baktériumcsírákat lehetne létrehozni.