Amerikai mesehős nem szerepelhet bin Ladennel

Vágólapra másolva!
Az amerikai Sesame Street című műsor producerei tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy egyik figurájukat, Bertet együtt szerepeltették bin Laden mellett tüntetők a terroristavezérrel.
Vágólapra másolva!

Az Amerika-ellenes tüntetők olyan képet hordoztak, amelyen több, kisebb-nagyobb bin Laden figura mellett szerepelt az egyik ismert amerikai mesehős, Bert figurája.

"A Sesame Street mindig kiállt az egyetértés és a kölcsönös megértés mellett. Meggyaláztak minket azzal, hogy ilyen szerencsétlen és visszataszító módon ábrázolták, és használták fel a figurát. Ez nem vicces." - közölték a produkció szerkesztői. "Szégyelljék magukat mindazok, akik ezt tették. Megteszünk mindent, ami jogilag lehetséges, hogy megtiltsuk az ilyen, és ehhez hasonló eseteket."

A felhasznált mesefigura képe azonos az interneten található "Bert a gonosz" paródiaoldalon elérhetőkkel (www.spacecat.com/bert/). Az oldalon rengeteg olyan hamisított fotó van, amin Bertet gonosz őrültként olyan emberekkel ábrázolják, mint Hitler, vagy a Ku-Klux-Klán tagjai. Bár a "Bert a gonosz" weboldal szerzője elmondta, hogy eredeti oldalán (www.fractalcow.com/index2.html) nem készített közös képet Bertről és bin Ladenről. Viszont megjelölt egy másik oldalt: a www.j-roen.net/bert/how/how.phtml címen, ahonnan a kép származhat. De itt csak egy olyan üzenet olvasható, miszerint a fotót eltávolították.

Az biztosnak látszik, hogy a plakát készítői az internetről emelték le Bert és bin Laden közös képét, de azt nem tudni, vajon tisztában vannak-e azzal, hogy Bert milyen figura, és hogy mit jelent az amerikai gyerekeknek - írja a CNN.