A csecsenek szerint sértetlen a parancsnokuk

Vágólapra másolva!
Az oroszok szerint megsebesült Hattab parancsnok, a csecsen szakadárok arab származású parancsnoka. A csecsenek tagadják ezt.
Vágólapra másolva!

A csecsen lázadók ellen harcoló orosz erők azt állították, hogy súlyosan megsebesítették az arab Hattab parancsnokot, az egyik legfőbb csecsenföldi hadurat. Az orosz erők főhadiszállásán közölték az Interfax hírügynökséggel, hogy harcban öltek meg mintegy harminc lázadót, köztük Hattab köréhez tartozó arab zsoldosokat.

"Egyrészt Hattab jó egészségnek örvend, másrészt nem is volt semmilyen összecsapás Csecsenföldön az elmúlt 24 óra folyamán" - mondta Aszlan Maszhadov szakadár vezér egyik szóvivője.

A most 36 éves Hattab parancsnok a kilencvenes évek közepe óta vív "szent háborút" Csecsenföldön az oroszok ellen. Előtte harcolt már Afganisztánban a szovjetek ellen is, majd a tádzsik polgárháborúban vett részt az iszlám ellenzék oldalán, s az orosz sajtó szerint az azerbajdzsáni muzulmánokat is támogatta a karabahi konfliktusban.

1999-ben Sámil Bászájev csecsen hadúrral együtt vezetett fegyveres betöréseket a Csecsenfölddel szomszédos, szintén Oroszországhoz tartozó Dagesztánba, hogy ott iszlám államot hozzanak létre. A betöréseket az orosz erők visszaverték.

Az orosz hatóságok azzal is vádolják Hattabot - bár eddig nem tudták bizonyítani -, hogy szerepe volt az 1999 augusztusában és szeptemberében végrehajtott oroszországi merényletekben, amelyeknek közel háromszáz halottja volt.

Korábban:

Lejár a moszkvai ultimátum Csecsenföldön

Amerika támogatja Putyint a csecsen-ügy rendezésében

Oroszország kivégzi a csecsen terroristákat

A csecsen szakadároknál is harcolt az egyik terrorista

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!