Vadászbombázók támadják újra Afganisztánt

Vágólapra másolva!
Hétfő este, sötétedés után ismét támadást indított 20 amerikai repülőgép Afganisztán ellen, az akció áldozatainak száma 30. Eddig összesen 31 célpontot találtak el a repülőgépek és a rakéták. Kandahár térségében találatok értek több épületet is. Kabulra négy bombát dobtak, a helyi repülőtér teljesen használhatatlanná vált a támadás után. Ez volt a vasárnap este kezdődött válaszcsapások ötödik hulláma. A negyedik hullám napközben az angol bombázás volt, amelyet távolról, irányított rakétákkal, óránként hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

Összesen 20 repülőgép és több rakéta vett részt a hétfői akcióban, a támadások negyedik és ötödik hullámában. Kabulra négy bombát dobott az amerikai légierő. Kettőt a kabuli repülőtlérrre, kettőt a helyi tévétoronyra. A támadások során eddig 31 célpontot támadtak a brit és amerikai gépek és rakéták. Tálib jelentések szerint harminc ember vesztette életét a hétfői támadások során.

Tíznél is több erős robbanás hallatszott a hétfői támadás során Dzsalálábád repülőterénél. Ezt az afgán hírügynökség, az AIP jelentette. A repülőtér már a vasárnapi támadásokban megsérült. A tálib légelhárítás ezúttal is akcióba lépett. A támadás újabb hullámában Kandahár és Dzsalálábád mellett ismét találat ért több más afganisztáni várost is, így Mazar-i-Sarif-ot és Kunduzt. Az AIP szerint Kandahárban több civil áldozatról tudnak.

A Pentagon sajtótájékoztatóján Donald Rumsfeld védelmi miniszter megerősítette: évekig is eltarthat a támadás. "Az Egyesült Államok minden katonai, pénzügyi és diplomáciai forrását igénybe fogja venni" - mondta. Hasonlóképpen nyilatkozott a legfőbb szövetségesekről is, akik minden segítségüket felajánlották. Az Egyesült Államok legfőbb szövetségese Nagy-Britannia, de Franciaország is felajánlotta támogatását.

A támadásban részt vevő amerikai és brit csapatok főként a tálib katonai létesítményeket és az al-Kaida terrorhálózat kiképzőtáborait célozzák. A támadásban 15 amerikai és brit B1, B2 és B52-es bombázó és 25 vadászgép vett részt eddig.

A légierő vasárnap éjszaka háromszor is csapást mért Kabulra, az ország fővárosára, mely során találat érte a város repülőterét, a védelmi minisztérium épületét, illetve egy terrorista kiképzőtábort is. A támadás fő célpontjai közé tartozott többek között Kandahár is, ahol a bombázások gyakorlatilag megsemmisítették a repülőtéren lévő tálib katonai támaszpontját. Találat érte a legfőbb tálib vallási vezető, Omar molla és az al-Kaida kandahári bázisait is. Az éjszaka során lángokban állt az ország nyugati részén fekvő Herat város repülőtere, illetve terrorista kiképzőtáborokat támadtak Dzsalalabád városában is. Erős robbanások rázták meg Koszt, Herat és Mashir-Sarif városokat is.

A szövetséges csapatok akcióival összhangban támadásba lendültek az afgán ellenzéki erők is. Az Északi Szövetség összecsapott a tálibokkal Kunduzban és Mashir-Sarif városában, ahol szintén főleg a légivédelem bázisait célozták.

Értesülések szerint Oszama bin Laden és Omar molla a vasárnap esti támadásokat sértetlenül átvészelte.

Az Egyesült Államok támadása után a Reuters szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy jó néhányan meghaltak Afganisztán fővárosában, Kabulban. A tálibokhoz közeli Afghan Islamic Press (AIP) hírügynökség jelentése szerint legalább 20 ember meghalt Kabulban. A tálibellenes Északi Szövetség szóvivője ugyanakkor azt állította, hogy a légi csapások pontosak voltak, és nem érkezett jelentés polgári áldozatokról. A nap felkeltével és a kijárási tilalom lejártával Kabul lakosai előbújtak otthonaikból és idegesen próbálták felmérni a károkat, egyelőre sehonnan sem érkeztek pontos listák a károkról. Legalább két halottja és négy sebesültje volt a vasárnap esti légicsapásoknak Afganisztán déli részén, Kandahár tartományban - közölték tálib források.

[origo]

Korábbi cikkeink:

Szemtanúk nyilatkozata

Az első éjszaka támadásai - eltalált célpontok, károk, halottak

Halottak Kabulban - első kárfelmérések

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!