Riadókészültséget rendelt el az FBI az esetleges amerikai célpontokon

Vágólapra másolva!
Miután vasárnap az Egyesült Államok megkezdte a katonai ellencsapást Afganisztán területén, tartva a további terrortámadásoktól az FBI országszerte elrendelte a legmagasabb fokozatú riadókészültséget.
Vágólapra másolva!

Tartva attól, hogy az afganisztáni ellencsapás újabb terrortámadásokat válthat ki az Egyesült Államok területén, az FBI országszerte legmagasabb fokozatú riadókészültséget rendelt el. A hatóságok többek között megerősítették a nukleáris üzemek és laboratóriumok, olajkikötők környékét. Az amerikai parti őrség megerősítette a fegyveres védelmet az ország legfőbb kikötőiben, illetve további biztonsági zónákat jelölt ki. A hatóságok több mint háromszáz kikötőt tartanak 24 órás fegyveres megfigyelés alatt. A második világháború óta most először tart fenn ilyen magas szintű védelmet a parti őrség. Egyes államokban újabb személyeket hívnak be a Nemzeti Gárdához, más államokban fokozott őrizetet biztosítanak a víztározóknak.

Washington közvetlen szomszédságában, a fővárostól északra, a Maryland állambeli Rockville mellett megállítottak két teherautót, jó időre megbénítva a csaknem mindig zsúfolt 270-es számú autópálya forgalmát. A teherautók Washington felé tartottak, nagy sebességgel - és ugyanannak a teherkocsi -kölcsönző cégnek az emblémája volt rajtuk olvasható, amely cégtől az immár kivégzett Timothy McVeigh, az 1995-ös oklahomai robbantás végrehajtója bérelt annak idején járművet, hogy a helyszínre szállítsa a robbanóanyagot. A két teherautó átvizsgálása után semmi olyan közlés nem hangzott el, hogy találtak volna valamit.

Nagy-Britannia fővárosában eközben megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A Washington által vezetett katonai akcióban játszott kiemelkedő brit szerep miatt Londont terrortámadások lehetséges célpontjaként tartják számon, a brit rendőrség azonban eddig nem szerzett tudomást arról, hogy Londonban merényletre készülnének.

[origo]