<DIV>Csökkent a New York-iak lelkesedése</DIV>

Vágólapra másolva!
Ellentmondásos az amerikai emberek véleménye az afganisztáni célpontok elleni brit-amerikai támadásról. Még a szeptember 11-i terrortámadás által sújtott New York lakói sem támogatják egyértelműen az ázsiai ország elleni légicsapásokat. A veszélyeztetettség ellenére normális az élet New Yorkban, az Empire State Building 102 emeletére csak hosszú sorbanállás után lehet feljutni.
Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetek közvéleménykutatásai azt mutatták, hogy a lakosság erősen támogatja Bush elnököt és a feltételezett terrorista szervezetek elleni katonai akciót. A New York-iak és a városba érkezett turisták azonban most elsősorban abban reménykednek, hogy nem lesz több áldozata a konfliktusnak, és elleneznek egy elhúzódó, véres háborút.
- Azt hittem békésebb módon próbálják megoldani, és hosszabb idő alatt a konfliktust" - mondta New Yorkban egy vidékről látogatóba érkezett hölgy a támadás hírére. Az asszonyt meglepte a légicsapás híre, de azt reméli, hogy a vezetők tudják mit csinálnak.
A Times Square-en, ahol a biztonság intézkedések szemmel láthatólag megerősödtek, az Afganisztáni célpontok elleni légitámadások utáni órákban, sokan a nyilvános elektronikus hírközlő tábláról értesültek először a támadásról. Sokan látszottak döbbentnek és az ártatlan afgánok sorsa miatt aggódtak.
- Támogatom a légicsapást, de azt gondolom, hogy rendkívül óvatosan kell végrehajtani azt.
- Aggódom az ártatlan áldozatok miatt. Vesztünk majd néhány ártatlan embert, de remélem, hogy az amerikai hadsereg célzottan támad, és az afgánok többségének nem okoz kárt. - mondták el a újságíróknak a megkérdezett New York-iak.
A szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak tiszteletére tartott manhattani megemlékezésen vasárnap többen arra szólítottak föl, hogy a merényletekre békés választ adjon Amerika. Kora délután százak gyűltek össze, akik többek közt "Bosszú helyett igaszágot", és "Ne okozzatok tragédiát a háborúval" feliratú transzparenseket vittek.

- Bush olyan háborút akar, ami nagyobb lesz az apjáénál, az őrültsége azonban életekbe fog kerülni - mondta az egyik résztvevő.

Néhány megszólaltatott tinédzser szintén nem tartotta helyes válasznak a légicsapásokat, és a civilekért aggódtak. Véleményük szerint meg kellett volna próbálni eredményesebben tárgyalni.

Mások azonban nem voltak ilyen aggódóak. - Legfőbb ideje volt, azt hiszem túl sokáig vártunk az akcióval - fejtette ki egy fiatalember.Egy középkorú nő szerint Amerikának ahelyett, hogy élelmet ad az afgánoknak, le kellene söpörnie őket a térképről.

Brooklyn főleg arab származású bevándorlók által lakott környékén élők őrültségnek tartják a katonai akciót és kétségeik vannak Bush elnök ismételt kijelentésével kapcsolatban, miszerint Amerika a világ muszlimjainak barátja.

- A háború sohasem jó, ezt a háborút senki sem nyerheti meg - mondta egy iszlám vallású könyvesbolti eladó. Az egyik Egyiptomól származó fűszeres szerint az amerikaiaknak meg kell érteniük, hogy a Közel-Keleten számos muszlim nincs meggyőződve arról, hogy bin Laden áll a szeptember 11-i merényletek mögött. A bolttulajdonos véleménye az, hogy a muszlimokban rossz érzést keltett, hogy a támadás előtt nem hoztak nyilvánosságra a szaúdi milliomos ellen szóló közvetlen bizonyítékokat.

Az amerikai és brit erőkkel végrehajtott ellencsapás híre nem keltett pánikot a városban, még csak visszatérésre sem késztette a sétálókat otthonaikba. Az Empire State Building - Manhattan immár legmagasabb felhőkarcolója - előtt hosszú sorokban várakoztak az emberek, hogy feljuthassanak az épület 102. emeletére. Az utcákon feketéllett a tömeg, az éttermek és a kávézók teraszai zsúfolásig megteltek vendégekkel.

Manhattan déli részén vasárnap délután is nagy tömeg zarándokolt el a World Trade Center romjaihoz, és a metrószerelvények sem jártak üresen. A hidak és az alagutak nyitva voltak, rácáfolva egyes híresztelésekre, amelyek szerint lezárnak egyes közlekedési pontokat.

A Rudolph Giuliani polgármester által elrendelt biztonsági intézkedések egyáltalában nem feltűnőek, sem az ENSZ épületénél, sem a középületekkel sűrűn megtűzdelt városnegyedekben. A polgármester közölte, hogy a biztonsági intézkedések felülmúlják ugyan az elmúlt napokban foganatosítottakat, de elmaradnak a szeptember 11-i terrorista támadásokat követő napok szigorításaitól.

Ha nem is módosították terveiket, a New York-iak, akik még nem ocsúdtak fel teljesen a merényletek okozta traumából, azért ma is nyugtalanok, és vannak, akik biztosra veszik, hogy lesz valamilyen válasz.

Míg a tévétársaságok felmérései szerint az amerikaiak elsöprő többsége támogatja az ellencsapásokat, az AFP olyan járókelők véleményét gyűjtötte csokorba, akik nincsenek meggyőződve arról, hogy a New York ellen elkövetett merénylettel vádolt Oszama bin Laden és terrorszervezete, az al-Kaida ellen irányuló ellencsapások véget vetnek a terrorizmusnak.

A 31 éves Monique Bueno, aki ott áll a World Trade Center még füstölgő romjai előtt, nem fél. "Beszéltem a Nemzeti Gárda embereivel, az Egyesült Államok biztonságban van" - mondja, de véleménye szerint "diplomatikusabban kellene eljárni ahhoz, hogy eljuthassunk a terrorhálózathoz".

"Ideges leszek, amint egy helikopter hangját meghallom, és nyomban kémlelni kezdem az eget. Valahol, egy adott pillanatban történi fog valami. Igen, félek" - mondja Jason Forrest 29 éves művész, aki brooklyni házának tetejéről látta leomlani a Világkereskedelmi Központ ikertornyait.

"Várom a váratlant. Ott ül a fejemben, nyugtalan vagyok, de nem ehhez igazítom mindennapjaimat" - fogalmaz Jeff Wine 30 éves munkanélküli, akit a Union Square forgatagában kérdezett meg a riporter.

"Nem annyira magam miatt félek, hanem a világot féltem" - csatlakozik hozzá 25 éves egyetemista barátnője, Tiffany Peuett. Szerinte "a terrorizmus gyökereivel kell foglalkozni, fel kell tenni a kérdést, miért választották azok az emberek éppen ezt az utat, a szélsőség útját".