Brüsszel elégedetlen a macedón fejleményekkel

Vágólapra másolva!
Az EU annyira elégedetlen a macedóniai politikai rendezési folyamat előrehaladásának ütemével, hogy a Világbankkal egyetértésben lemondta a köztársaság megsegítésére október 15-re tervezett nemzetközi adományozó konferenciát.
Vágólapra másolva!

Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja csütörtökön Szkopjéba utazott, hogy tájékozódjon a rendezési folyamat állásáról. Tapasztalataikat annyira kiábrándítónak találták, hogy Patten kijelentette: "teljesen elképzelhetetlennek" tartja a konferencia tervezett időpontban történő megrendezését.

A biztos szerint semmi értelme nem lenne nagy összegekről szóló csekkek kitöltésének egy olyan politikai megállapodás támogatására, amelyet az érintettek még mindig nem hagytak jóvá, és nem hajtottak végre. A macedónoknak sürgősen rendezniük kellene soraikat - figyelmeztetett Patten, aki még ebben az esetben is csak az év végén, esetleg jövőre lát lehetőséget a konferencia újbóli napirendre tűzésére.

Az uniós küldöttek legutóbb szeptember közepén jártak Szkopjéban, amikor biztosítékokat kaptak a macedón vezetőktől a politikai folyamat véghezvitelére. Most azonban úgy találták, hogy ezeket az ígéreteket megszegték.

Tájékozott brüsszeli források szerint a két uniós tisztségviselő szkopjei látogatása "nagyon nehéz küldetés" volt. Olyannyira, hogy - amire korábban még soha nem volt példa - Solana és Patten lemondta tervezett sajtóértekezletét. A Nyugat úgy látja, hogy a maga részéről megtette a szükséges lépéseket a macedóniai politikai helyzet stabilizálására.

A NATO segítséget nyújtott az albán lázadók fegyvereinek begyűjtéséhez és megsemmisítéséhez, az EU pedig pénzügyi támogatást helyezett kilátásba a stabilizálási folyamat gazdasági megalapozása érdekében. Ennek fejében azt várták - és várják - a macedónoktól, hogy iktassák törvénybe az augusztusban kötött politikai keretmegállapodásukhoz szükséges alkotmánymódosításokat és más jogszabályokat.

A macedón parlament eredetileg szeptember 27-re tervezte az ezekről tartandó végszavazást, amelyre azonban nem került sor, s azóta még újabb időpontot sem tűztek ki.

Korábban:

Solana és Patten a macedón megbékélést sürgeti

A NATO sürgeti a macedóniai békekötést