Amerikai elitcsapatok tartanak Üzbegisztánba

Vágólapra másolva!
Ezerfős amerikai szárazföldi elitcsapat van útban Közép-Ázsiába. Ez az első alkalom, hogy nagyobb létszámú szárazföldi erőt mozgósított az USA a terrorizmus elleni hadműveletekben.
Vágólapra másolva!

Körülbelül ezer amerikai elitkatona van útban Közép-Ázsiába, az első komolyabb szárazföldi hadmozdulatok részeként a terrorizmus elleni háborúban - jelentette a BBC. A 10. Hegyi Hadosztály elhagyta Fort Drumban lévő állomáshelyét, és Üzbegisztán felé tart. Az egységek feladata lesz, hogy támogatást nyújtsanak majd az esetleges afganisztáni amerikai hadműveletekben.

A bejelentést az amerikai védelmi miniszter Donald Rumsfeld vezette küldöttségben utazó egyik tisztségviselő tette. Rumsfeld nemrég érkezett meg Üzbegisztánba, ahol az üzbég elnökkel és az Északi Szövetség képviselőivel is tárgyal. Iszlam Karimov, a közép-ázsiai ország elnöke azt mondta: Üzbegisztán ellenez mindenféle katonai csapást Afganisztán ellen és nem engedi meg, hogy az amerikaiak különleges egységei üzbég területéről indítsanak támadást. Az üzbég elnök arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem
engedik meg az amerikai különleges egységek indítását üzbég területről, az felelte: országa még nem készült fel teljesen erre. Az amerikai védelmi miniszter útjának célja, hogy meggyőzze Üzbegisztánt, engedjék be a katonákat.

Korábban:

Az afgán légvédelem elleni csapásra készül az USA
2001. október 5.

Válaszcsapás esetén újra támadnak a terroristák
2001. október 5.

Rumsfeld: nem lesz nagy támadás
2001. október 5.