Szigorított ellenőrzések várhatóak a téli olimpián

Vágólapra másolva!
Az USA kormányától negyvenmillió dollárt kérnek a Salt Lake Cityben rendezendő téli olimpia szervezői. A játékokat 2002 februárjában tartják, és különlegesen szigorú biztonsági ellenőrzésekre kell számítaniuk az odalátogatóknak.
Vágólapra másolva!

Eredetileg 200 millió dollárt szántak a szervezők a téli olimpián biztonsági célokra. Az olimpiát Utah állam fővárosában, Salt Lake Cityben fogják tartani, február 8. és 24. között. A szeptember 11-i terrortámadás miatt a tervezettnél sokkal szigorúbbak lesznek a biztonsági ellenőrzések, és ehhez a szervezőknek további 40 millió dollárra van szükségük. 12,7 milliós többlettámogatást már jóváhagyott az Egyesült Államok kormánya.

Az olimpia különleges biztonsági előkészületei szóba kerültek Colin Powell amerikai külügyminiszter, és Papandreu görög külügyminiszter szerdai tárgyalásain is. A görög fővárosban 2004-ben a nyári játékokat tartják, és Powell megígérte, a téli biztonságtechnikai tapasztalatokat megosztják majd a görögökkel.

A játékok szervezői kijelentették, nagyon szigorú lesz a beléptetési rendszer az olimpia rendezvényeire, mindenkit rendkívül alaposan ellenőrizni fognak. Várhatóan az olimpiai helyszínek fölött repülési tilalom lesz érvényben. Utah állam egyik szenátora úgy véli, hogy az olimpia alatt az egész állam légterét le kellene zárni. Az Egyesült Államokban nem csak a szeptemberi támadások miatt aggódnak különösen az olimpia nyugalmáért. Amikor utoljára az USA területén rendeztek olimpiát - 1996-ban, Atlantában - akkor egy pokolgép robbanása zavarta meg a világ legnagyobb sportrendezvényét.