Solana és Patten a macedón megbékélést sürgeti

Vágólapra másolva!
A macedóniai megbékélési folyamat felgyorsítása végett Javier Solana és Chris Patten, az Európai Unió külügyeinek két irányítója csütörtökön Szkopjéban tárgyalt a macedón politikai vezetőkkel. Közben a macedón rendőrség bevonult három albánok lakta faluba.
Vágólapra másolva!

Solana és Patten megpróbálta meggyőzni Borisz Trajkovszki államfőt, a pártvezetőket és Sztojan Andov parlamenti elnököt arról, hogy sürgősen meg kell valósítani az ohridi megállapodásban előirányzott politikai reformokat. Patten a tárgyalások utáni sajtóértekezleten közölte: az Európai Unió nevében ígéretet tettek arra, hogy azonnali segítséget nyújtanak Macedóniának az országos villamoshálózat helyreállítására, de cserébe elvárják, hogy a macedón vezetők hasonló gyorsasággal cselekedjenek a reformok tekintetében.

Francois Leotard és Javier Solana a szkopjei megbeszélés után

Az AFP szerint név nélkül nyilatkozó diplomaták úgy vélik, a macedón vezetők nem érzékelik a rájuk nehezedő nyomást. "Elképzeléseik homályosak, miközben a menetrend már kéthetes késésben van" - mondta az egyik diplomata. A macedón rendőrség csütörtökön mégis visszatért néhány olyan albánok lakta faluba, amely korábban az albán lázadók kezén volt, de számos olyan településtől távol maradt, amelynek "visszavételét" tervbe vették.

Egy szintén név nélkül nyilatkozó magas rangú rendőrtiszt elmondta az AP tudósítójának, hogy egységei az ország északnyugati részén található Gosztivar város környékén ellenőrzésük alá vontak három falut. A rendőrség közleményt adott ki, amely szerint felfüggesztették az akciót, de ennek magyarázatát nem közölték. A macedón rendőrség "területvisszafoglalási" tervei hallatán az ohridi békemegállapodás nyugati védnökei az erőszak ismételt fellángolásának veszélyére figyelmeztették a szkopjei kormányt.

A bevonulásra készülő rendőrök az ország északkeleti részén fekvő Grusino falucskából akarták megkezdeni az előrenyomulást, amelyet a keményvonalas, nacionalista belügyminiszter, Ljube Boskovszki a macedón "D-Day"-nek ("a támadás napjának") kiáltott ki, alaposan felborzolva a nyugati megbízottak kedélyét. Az EBESZ Bukarestben kiadott közleményében leszögezte, hogy "helyteleníti" a macedón belügyminiszter tervét, továbbá megfenyegette Szkopjét azzal, hogy nem küldi el megfigyelőit a balkáni országba, ha a macedón kormány továbbra is akadályt gördít a NATO új hadműveletének végrehajtása elé, és nem hajtja végre az általa megígért politikai reformokat, valamint a fegyvert letevő albán lázadókra vonatkozó amnesztiarendeletet.