A férfi, aki bin Laden nyomába léphet

Vágólapra másolva!
Amíg a világ még Oszama bin Laden ideolódiájától retteg, a háttérben egy másik, talán még nála is veszélyesebb férfi alakja körvonanlazódik. Al-Zawahiri, aki bin Laden személyi orvosa és tanácsadója, számos korábbi terroristatámadás fő szellemi atyja, és a jövő legfélelmetesebb terrorristavezére lehet.
Vágólapra másolva!

Bár az Egyesült Államok mindent megpróbál, hogy kézrekerítse a szeptemberi támadásokért gyanúsított Oszama bin Laden terroristavezért, a tálib kormány kijelentette, hogy a terroristatámadások veszélye bin Laden nélkül sem szűnik majd meg. Felmerül hát a kérdés, hogy bin Laden esetleges letartóztatása vagy halála után ki követhetné a szaúdi milliárdos nyomdokait.

Az ABC News információi szerint a gyanú egyértelműen csak egy férfira terelődhet. Dr. Ayman al-Zawahiri, egyiptomi sebész, aki bin Laden közeli bizalmasa, az al-Kaida terrorszervezet egyik legbefolyásosabb tagja és ideológiai vezetője.

Al-Zawahiri, aki ellen már az Interpol is a legmagasabb szintű letartóztatási parancsot adta ki, több korábbi terroristamerénylet fő gyanúsítottja. Az FBI őt vádolja többek között az 1998-ban az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetségei ellen elkövetett bombamerényletekkel, és feltehetően ő áll a mögött az 1997-es egyiptomi mészárlás mögött is, amelyben 67 turista vesztette életét. A doktor korábban három évet töltött börtönben, mivel bebizonyosodott, hogy komoly szerepet játszott az Anwar Sadat egyiptomi elnök elleni merényletben. Később az egyiptomi bíróság távollétében halálra ítélte a férfit.

Bár al-Zawahiri holléte jelenleg nem ismert, utoljára ez év januárjában látták, amikor részt vett bin Laden fiának esküvőjén az afganisztáni Kandahar városában.

Al-Zawahiri, aki az egyiptomi felsőosztály egyik kiemelkedő családjának fiaként született, 1986-ban csatlakozott bin Laden csoportjához, és nemcsak személyi orvosa, de tanácsadója is lett, hiszen mindketten ugyanazt az ideológiát vallják. Szakértők szerint ő volt az, akinek szellemi vezetése alatt bin Laden kiépítette terrorszervezetét, és ha lehet, al-Zawahiri szélsőséges ideológiája még bin Ladenénél is nagyobb veszélyt jelenthet a világ számára.

A doktor fejére, akit bár életek mentésére képeztek ki, ma mégis több ezer élet kioltásával vádolnak, ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki.

[origo]