Visszatérne a volt afgán király

Vágólapra másolva!
A tálibok szerepet kaphatnának a leendő afgán kormánykoalícióban - jelentette ki vasárnap Mohammed Zahir Sah, a száműzetésben élő afgán exkirály az amerikai kongresszus tagjaival folytatott beszélgetésében.
Vágólapra másolva!

A volt király nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a tálibok is szerepet kapjanak egy esetleges koalíciós kormányban - idézte Curt Weldon republikánus képviselő. Weldon, a fegyveres erők kongresszusi albizottságának elnöke 11 tagú küldöttség élén érkezett szombat este Rómába, hogy Zahir Sahhal és a tálibellenes afganisztáni Északi Szövetség képviselőivel tárgyaljon. Zahir Sah elmondta: szeretné, ha az ENSZ is részt venne az afganisztáni demokrácia megteremtésében, de ha erre nincs lehetőség, a nyugati
nemzetek támogatását várja az afgán nép számára, hogy az visszahódíthassa országát.

A 86 éves volt uralkodó hatalmát 1973-ban döntötték meg. Azóta Rómában él. Kizártnak tartja, hogy kormányzati szerepet vállaljon a tálibok esetleges bukása utáni időszakban, de segíteni akar az afganisztáni béke helyreállításában. Szerinte a reménybeli kormánykoalíciónak széles bázissal kell rendelkeznie, nem támaszkodhat csupán a főleg üzbégeket és tádzsikokat - az ország lakosságának egytizedét - tömörítő Északi Szövetségre.

Korábban:

Az afgán vezetők hallani sem akarnak a volt uralkodóról