Pakisztán csak humanitárius válság esetén nyitja meg határait

Vágólapra másolva!
Jelenleg több mint három és fél millió afgán menekült tartózkodik Pakisztán és Irán területén, a menekekültek áradata azonban továbbra is nő. Pakisztán kijelentette, csak akkor nyitja meg határait, ha Afganisztánban humanitárius válság veszélye áll fenn .
Vágólapra másolva!

Az ENSZ száz új menekülttábor létrehozására alkalmas helyet jelölt ki Pakisztán északnyugati tartományában és újabb húsz tábort Irán területén. A két ország jelenleg is már három és fél millió afgán menekültnek ad otthont. Segélyszervezetek információi szerint az ország pakisztáni határán mintegy további húszezer menekült gyűlt össze. Pakisztán kijelentette, csak akkor nyitja meg határait, ha humanitárius válság áll fenn. Omár molla ugyanakkor minden afgánt hazatérésre szólított fel, mondván, csökkent egy esetleges amerikai támadás veszélye.

Nemzetközi segélyszervezetek rámutatnak, hogy jelenleg mintegy 8 millió afgánnak van szüksége élelmiszersegélyre ahhoz, hogy a telet átvészelhesse. Afganisztánban több mint 20 éve pusztít az országban háború, aszály és éhínség - írja a BBC.

[origo]