Kergemarha Szlovákiában

Vágólapra másolva!
BSE-fertőzött tehenet találtak Szlovákiában. A hús forgalomba is került, mert az állatorvos nem várta meg a teszt eredményét. Szlovákia a második kelet-európai ország, ahol a kergemarhakórt felfedezték.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában, a garamszentkereszti (Ziar nad Hronom) farmon kergemarhakórral (BSE) fertőzött tehenet találtak. A két éves, hazai törzsből származó tehén fertőzöttségét két teszt igazolta.

Az állatorvos úgy engedélyezte a hús forgalmazását, hogy nem várta meg a teszt eredményét. Az állatorvosnőt azonnal elbocsátották, és bűnvádi feljelentést tettek ellene - ezt Pavol Koncos mezőgazdasági miniszter is megerősítette. Jogászok szerint három év börtönbüntetésre is ítélhetik.

A hazai törzsállományból származó tehenet hétfőn vágták le. A három hentesüzletbe kiszállított húst kivonták a forgalomból, de egy körmöcbányai (Kremnica) üzletben már 22 kilogrammot eladtak a fertőzött tehén húsából, amelyből a városban és a környező falvakban élő fogyasztók az állategészségügyi hatóság riasztása nyomán csütörtökön délig már 15 kilogrammot beszolgáltattak.

Az országos tisztifőorvos, Ivan Rovny szerint "nem ajánlatos" olyan marhahúst fogyasztani, amely feltehetően a jelzett farmról származik. A közegészségügyiek legfőbb feladata ebben a pillanatban az, hogy megleljék a még hiányzó hét kilogramm fertőzött húst. Mint mondta, Szlovákiában is hasonló intézkedéseket lesznek kénytelenek foganatosítani, mint Csehországban, ahol a nyáron két esetben fedeztek fel fertőzött szarvasmarhát.

A szlovákiai fertőzés tényét már két vizsgálat is igazolta, de a beteg állat szövetmintáit még Németországban is megvizsgáltatják - mondta az ügy miatt csütörtökön este rendkívüli sajtótájékoztatót tartó szlovák agrárminiszter.

Szlovákiában az augusztus elején beindított országos szűrés során eddig 12 ezernél több szarvasmarhán végezték el a BSE-vizsgálatot. A két, erre alkalmas laboratóriumban, Pozsonyban és Zólyomban naponta négyszáz BSE-vizsgálatot tudnak elvégezni. Az év végéig összesen 25 ezer állatot vetnek alá a BSE-tesztnek.

Szlovákia a második olyan kelet-európai ország, ahol fellelték a Nyugat-Európában már sok éve pusztító, agysorvadással járó kórt; a nyáron Csehországban két esetet is azonosítottak.

A BSE-járvány az elmúlt évtizedben a tönk szélére sodorta a brit szarvasmarha-tenyésztést. Brit szakértők 1996-ban bejelentették, hogy a Nagy-Britanniában csaknem 200 ezer állatot megfertőző marhakór valószínűleg a szennyezett húst fogyasztó emberre is veszélyes, mivel a szintén teljes agyi leépüléssel járó, s minden esetben végzetes Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes egy új változatát idézheti elő az emberi szervezetben.