Szigorú biztonsági intézkedések a NATO-találkozón

Vágólapra másolva!
A NATO-országok védelmi miniszterei szerda délelőtt a szokásosnál jóval szigorúbb biztonsági intézkedések közepette kezdték meg egynapos nem hivatalos tanácskozásukat Brüsszelben. Az atlanti szövetség székhelyét több rétegben felállított szögesdrót akadályokkal vették körül, a főbejáraton, ahol a delegációk érkeztek, két páncélkocsi zárta és nyitotta az átjárást.
Vágólapra másolva!

A főbejárat melletti két parkolót kiürítették, a több száz újságíró csak a főbejárattól jó fél kilométerre, egy alkalmi parkolóban tehette le a kocsiját. Lovas rendőrök és géppisztolyos tábori csendőrök cirkáltak az egész NATO-terület körül, tüntetők viszont nem mutatkoztak Késő délelőtt Lord Robertson főtitkár nyitotta meg az ülést, amelyen az Egyesült Államokat Paul Wolfowitz miniszterhelyettes, a többi tagországot Izland kivételével védelmi miniszterei képviselik, Magyarországot Szabó János. Az értekezlet egyperces néma felállással adózott az amerikai nagyvárosok elleni terrorista támadásokban életüket vesztett ezrek emléke előtt.

Robertson kijelentette, hogy az értekezlet fő célja a szövetség szolidaritásának, egységének és együttműködésének további erősítése a példátlan terrorista támadás után. A másik fontos téma a balkáni helyzet és az Oroszországgal való kapcsolat lesz, különös tekintettel arra, hogy az ülés után Szergej Ivanov védelmi miniszterrel is találkoznak a szövetség országainak miniszterei a NATO és Oroszország vegyes állandó tanácsa keretében.

Amerikai források szerint Wolfowitz tájékoztatja majd a szövetségesek minisztereit arról, milyen szerepet játszhatnának a terrorizmus elleni világméretű küzdelemben, s ebben nem a katonai jelleg áll a fő helyen. Arra is kérni fogja az európai szövetségeseket, hogy növeljék katonai kiadásaikat és vállaljanak még nagyobb terheket a balkáni műveletekben most, amikor az Egyesült Államoknak a válaszcsapásra kell összpontosítania figyelmét. A szövetségesek kíváncsian várják azt is, szolgál-e újabb adalékokkal a támadások szervezőiről és a tervezett válaszcsapásról az amerikai miniszterhelyettes.