Körvonalazódik a pakisztáni-amerikai közös műveleti terv

Vágólapra másolva!
Pakisztáni és amerikai katonai, valamint hírszerzési illetékesek megállapodtak egy olyan közös műveleti terv főbb pontjairól, amelyekben többek között afganisztáni terrorista kiképző táborok elleni támadásokról is szó esik. A felek nem mindenben jutottak egyetértésre, ezért a hétfőn kezdődött, eredetileg kétnaposra tervezett tárgyalásokat szerdán is folytatják.
Vágólapra másolva!

Nevük elhallgatását kérő, magas rangú pakisztáni tisztviselők szerint mindkét fél egyetért abban, hogy a minimálisra kell csökkenteni a szárazföldi erők bevetését egy esetleges támadásban. A terv része a térségbeli terrorizmus elleni harc átfogó stratégiájának, amelyet az Egyesült Államok és Pakisztán közösen dolgoz ki.

Az AP-nek nyilatkozó illetékesek szerint nincs egyetértés a tálibok ellen harcoló Északi Szövetség támogatásának célszerűségében, valamint abban sem, hogy szükséges-e az ENSZ jóváhagyása az Afganisztán elleni hadművelethez. Vitatott kérdés továbbá, hogy az iszlámábádi kormány hogyan lépjen fel a pakisztáni bázisú iszlám szélsőségesekkel szemben. Az amerikai küldöttség néhány tagja 40 perces megbeszélést folytatott Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel és ezen a találkozón bizonyos ellentéteket állítólag sikerült feloldani.