Borostyán Róka az új macedóniai NATO-misszió neve

Vágólapra másolva!
A szerdán lejárt fegyverbegyűjtési akcióban részt vett NATO-egységeket hamarosan új, 700 fős egység váltja föl Macedóniában. Az újonnan érkező katonák feladata a nemzetközi megfigyelők védelme lesz. A fegyverbegyűjtési akciót a NATO főtitkára sikeresnek nevezte.
Vágólapra másolva!

A NATO új erőket küld Macedóniába a béketerv következő szakaszát felügyelő nemzetközi megfigyelők védelmére - ezt George Robertson, a NATO főtitkára mondta szerda este Brüsszelben. A főtitkár a NATO védelmi minisztereinek találkozóján vett részt.

Az új küldetés elnevezése "Borostyán Róka" lesz, és német vezetés alatt fog állni. Az albán lázadók fegyvereit begyűjtő 4500 fős egységet kisebb, 700 fős egység váltja föl. George Robertson elmondta, hogy a "Borostyán Róka" fedőnevű küldetés technikai részleteit még a csapatok küldése előtt kidolgozzák - írja a BBC.

A szerdán lejárt fegyverbegyűjtő küldetést Robertson sikeresnek nevezte, és hozzátette, hogy enélkül Macedónia véres polgárháborúba sodródott volna. Elemzők szerint ugyanakkor továbbra is sok fegyver maradt az albán lázadók kezében.

[origo]