A pápa az örmény népirtásra emlékezett

Vágólapra másolva!
Örményországi látogatásának második napján a törökök által meggyilkolt örmények emlékművénél imádkozott II. János Pál. Politikai szakértők szerint diplomáciai bonyodalmat is okozhat, hogy a pápa az örmények elleni népirtásról szólt, ez ugyanis sértheti Törökország érzékenységét. 1915-ben a törökök másfél millió örményt öltek meg.
Vágólapra másolva!

Angol nyelvű imájában egy helyütt örmény kifejezést használt: "Hallgasd meg, Urunk, jajszavunkat ezen a helyen, és azoknak a holtaknak a jajszavát is, akik a mec jeghern mélységéből kiáltanak hozzád" - imádkozott a láthatóan meghatott II. János Pál az emlékműnél, amelyet annak a mintegy másfél millió örmény emlékére állították, akik az oszmán szultáni kormány úgynevezett áttelepítési politikájának estek áldozatul.

A mec jeghern szópár alapjelentése örményül súlyos bűn, nagy gonoszság.

Míg kedden, megérkezésekor a pápa csak azt mondta, hogy a XX. század a kimondhatatlan szenvedések időszaka volt az örmények számára, és nem szólt népirtásról, addig az emlékműnél mondott imájában kiejtette azt a két örmény szót, amelyek a népirtás szinonimái az örmény nyelvben.

A törökök az 1915-ös eseményeket a világháború tragikus velejárójának tartják, és határozottan visszautasítják a tudatos népirtás vádját. A pápa, aki egyben Vatikánváros államának legmagasabb közjogi méltósága is, a népirtás szó közvetlen használatával diplomáciai vihart keltett volna állama és Törökország között - vélik politikai szakértők.

"Elborzadunk azon a szörnyű erőszakon, amely az örmény népen esett, és megdöbbent bennünket az, hogy a világban még mindig jelen van ez az embertelenség" - fejezte be beszédét a pápa, miután virágcsokrot helyezett el az emlékmű, egy örökméccsel ellátott gránit obeliszk lábánál.

A megemlékezésen jelen volt II. Karekin katolikosz, az örmény apostoli egyház vezetője és Robert Kocsarján örmény elnök is. II. János Pál pápa a koszorúzás után négyszemközti találkozón vett részt Kocsarjánnal, aki örömét fejezte ki a pápa emlékműnél tett látogatása kapcsán, mondván: a szentatya ezzel ismét felhívta a civilizált világ figyelmét erre a múlt századi bűncselekményre, amelynek nem szabad megismétlődnie.