Riadóztattak két osztrák vadászgépet

Vágólapra másolva!
Ausztriában kedden riadóztattak kettőt az amerikai terrorcsapások óta állandó harci készültségben lévő négy vadászrepülőgép közül, mert megszakadt a rádió-összeköttetés egy utasszállító repülőgéppel. A Boeing végig tartotta eredeti irányát, és mire az osztrák vadászgépek a közelébe értek, helyreállt vele a rádiókapcsolat is.
Vágólapra másolva!

Az Air Berlin társaság Boeing 737-es gépe Belgrádból tartott Berlinbe, s még a volt Jugoszlávia területe fölött megszakadt vele a rádiókapcsolat. Az Austrocontroll osztrák légi irányítási központ 10.16-kor értesítette a katonai légi irányítást, s 10.20-kor riadóztatták a két Drakent, amelyek öt perccel és 40 másodperccel később teljes fegyverzettel felszálltak.

Bécstől nem messze elérték a polgári gépet, s miközben az egyik vadászgép oldalról megközelítette s azonosította rendszámát, a másik 800 méteres távolságból biztosította társát. Közben a Boeing végig tartotta eredeti irányát, s mire az osztrák vadászgépek a közelébe értek, helyreállt vele a rádiókapcsolat is.

Az osztrák védelmi minisztérium közleménye szerint veszély egyáltalán nem állt fenn, a vadászgépek fegyvert kizárólag a védelmi miniszter vagy annak távolléte esetén a hadsereg főszemlélőjének engedélyével használhattak volna - szól a közlemény, amely megállapítja, hogy a történteket sikeres tesztnek lehet tekinteni tényleges veszély esetére.