25 millió dollár a nyomravezetőnek

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma 25 millió dolláros jutalmat ígér annak, aki megfelelő információkkal szolgál a szemptember 11-i amerikai terrortámadásokkal kapcsolatban. Az FBI 150 ezer bejelentésnek járt utána, de lényeges előrelépésről eddig nem számolt be.
Vágólapra másolva!

A sikeres nyomozás érdekében az amerikai külügyminisztérium 25 millió dolláros jutalmat ígér azoknak, akik a támadásokkal kapcsolatban megefelelő információkkal szolgálnak. A nyomravezetői díj annak a 40 milliárdos összegnek a része, amelyet az USA törvényhozása a terror elleni harcra szán a közeljövőben.

A terrortámadások utáni nyomozás során hétvégén újabb bizonyítékokat gyűjtöttek össze a szövetségi nyomozók, közben a világ számos pontján léptek kapcsolatba a hatóságokkal és szakértőkkel. Legkevesebb 150 ezer bejelentéstnek, vagy gyanús jelnek jártak utána. Az egyik legfontosabbnak azoknak az eszközöknek - papírvágókések, szerszámok - a vizsgálatát tartják, amelyeket a gépek roncsai között találtak. A nyomozók azonban nem tudták telses bizonyossággal megerősíteni, hogy az utólag megtalált késeket valóban a gépeltérítéshez használták, vagy ettől függetlenül voltak valakinél a gépen - írja a CNN.

Ismeretes annak a két arab férfinek az esete, akiket nem sokkal a merényletek után egy vonaton tartóztattak le, hasonló papírvágó késekkel a csomagjaikban. Ők azóta is fogságban vannak, és miután repülőjegyek is voltak náluk, azzal gyanúsítják őket, hogy egy ötödik gép eltérítését tervezték. Azóta sok utast vontak kérdőre a reptereken és ellenőrzések során, akiknél különböző eszközöket találtak, de az esetek nagy részében nem került sor őrizetbevételre.

Korábban:

Tízmillió dolláros vérdíj Oszama Bin Laden fejére

Pakisztán a bizonyítékokat követeli

[origo]