Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A hadsereg folyamatosan kapja a harcrendbe állítási parancsokat

Vágólapra másolva!
Thomas White szerint, aki a szárazföldi erők feletti felügyeletet látja el, a hadsereg folyamatosan kapja a harcrendbe állítási parancsokat, a tervezett hadművelet részleteit azonban nem árulta el. Mialatt szerdán már több tucat katonai repülő elindult a Perzsa-öböl felé, a Pentagon számos más katonai egységnek is kiadta a bevetési parancsot. Ezzel kezdetét vette az amerikai hadsereg átcsoportosítása a térségbe - jelentette be Donald Rumsfeld, védelmi miniszter a csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Nézze meg közelebbről is az amerikai anyahajókat

Ismerkedjen meg az amerikai légierő repülőivel

Mialatt szerdán már több tucat katonai repülő elindult a Perzsa-öböl felé, a Pentagon számos más katonai egységnek is kiadta a bevetési parancsot. Ezzel kezdetét vette az amerikai hadsereg átcsoportosítása a térségbe - jelentette be Donald Rumsfeld, védelmi miniszter a csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. Rumsfeld azonban további részleteket nem akart elárulni arról, hogy hol tart és milyen területeket illetve egységeket érint a haderő-átcsoportosítás

Thomas White szerint, aki a védelmi tárcánál a szárazföldi erők feletti felügyeletet látja el, a hadsereg folyamatosan kapja a harcrendbe állítási parancsokat, a tervezett hadművelet részleteit azonban nem árulta el. A szárazföldi csapás érdekében csatasorba állnak a nehéz és könnyű fegyverzetű egységek, a légierő egységei illetve a különleges alakulatok, mint az Army Rangers, vagy a Navy Seals is. A légierő körülbelül 100-130 gépet küld a térségbe, többek között F-15-ös és F-16-os vadászrepülőket, B-1-es és B-52-es bombázókat, illetve KC-135-ös légiutántöltő gépeket.

A Pentagon egyelőre nem közölte az akció pontos célpontjait, annyit azonban már tudni lehet, hogy az amerikai gépek bahrein-i, kuwait-i, szaúd arábiai és törökországi támaszpontokról indulnak majd harcba.

Az Enterprise és a Carl Vinson repülőgéphordozó anyahajó, fedélzetükön egyenként 75 vadászrepülővel, már jelenleg is a térségben állomásozik, a Theodore Roosevelt pedig szintén elindult, rendeltetési helye egyelőre a Földközi-tenger. Pénteken a Kitty Hawk anyahajó, fedélzetén 5500 tengerésszel, ugyancsak elhagyta Japánban található bázisát, Yokosukát. Jelenleg 2100 tengerészgyalogos tartózkodik az Öbölben és körülbelül még ugyanennyi tart oda.

A hadművelet ideiglenes fedőneve "Infinite Justice", azaz "Végtelen Igazság". Az elnevezés egy korábbi katonai akcióra, az "Operation Infinite Reach"-re ("Végtelen Átkarolás Hadművelet)" utal. Az 1998. augusztusában végrehajtott támadás a tanzániai és a kenyai amerikai nagykövetségek ellen elkövetett bombamerényletekre válaszolva Osama bin Laden afganisztáni kiképző táborait vette célpontba. Az akció során húsz afganisztáni vesztette életét, a terroristavezér azonban sértetlenül úszta meg a támadást. Azonban ma délelőtt a Fox News arról számolt be, hogy elképzelhető, hogy megváltozik az akció neve, mert szakértők szerint ugyanis sértő és félreérthető lehet a név. Ráadásul a muzulmánok vallása szerint az egyetlen, aki garantálhatja az igazságot, az Allah.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről